Vasárnap estére négypárti egyeztetést hívott össze Kovács László külügyminiszter, hogy először a parlamenti politikusok ismerhessék meg Bush amerikai elnök levelét. A levélben Bush összefoglalta, mit vár Magyarországtól egy Irak elleni háború esetén. Medgyessy Péter miniszterelnök annyit előre közölt, hogy harcoló alakulatokat nem kért az USA.

Vasárnap a négy parlamenti párt küldötteivel ismerteti először Kovács László külügyminiszter azt a levelet, melyet Bush amerikai elnök a magyar kormánynak címzett, jelentette ki a szocialista politikus Prágában, a NATO csúcstalálkozóján. Bush több NATO-tagországnak is levelet írt, összefoglalva, mit vár az egyes tagállamoktól, amennyiben Irak ellen háború indulna. Medgyessy Péter miniszterelnök a parlament következő plenáris ülésén személyesen is ismerteti a levelet a nyilvánosság előtt. A miniszterelnök szerint csak olyan kérések szerepelnek a levélben, melyekről a múlt héten Washingtonban személyesen is tárgyaltak. Így a magyar légtér átengedése és repülőterek használatának engedélyezése szerepelhet a kérések között. Medgyessy előzetesen annyi konkrétumot közölt, hogy harcoló alakulatokat nem kért Magyarországtól Bush.

Bush elnök a korábban megfogalmazott kritikák ellenére a NATO tanácskozáson kijelentette, hogy Csehország, Lengyelország és Magyarország megtette hároméves NATO-tagsága alatt azt, amit a szövetség várt tőlük. George Robertson, a NATO főtitkára pedig arról beszélt, hogy a három tagállam megfelelő ajánlatokat tett hadereje fejlesztésére, elégedett az összegekkel és azok céljaival is. Utóbbi kitétellel kapcsolatban megjegyezte, hogy a NATO-ban nem csak az a fontos, hogy sok pénzt költsenek a tagok védelemre, hanem az sem mindegy, hogy mire költik. "A legdrágább repülőgép sem ér semmit, ha nem rendelkezik például barát-ellenség felismerési rendszerrel." A magyar légierő egyébként tipikusan ilyen, a MiG-eken nincs a főtitkár által említett szoftver.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint a magyar felajánlások kifejezetten takarékosak, és Magyarország olcsón biztosíthatja védelmét, miközben teljesíti szövetségeseinek tett ígéreteit is. A következő négy év alatt 30 milliárd forintot költ a magyar kormány honvédelemre. Juhász szerint ez pont akkora összeg, mint amennyi pénz az Orbán-kormány alatt az autópálya-építéseknél eltűnt. Jövőre 20%-kal növekednek Magyarország védelmi kiadásai. Ebben azonban benne vannak a Gripen gépek első részletei és a határőrség költségvetése is, mely az uniós csatlakozás miatt extra kiadásokkal kénytelen számolni. A magyar kormány megígérte, hogy 2006-ra a NATO-átlagnak megfelelően a GDP 2%-át fogja elérni a magyar honvédelmi költségvetés. Juhász Ferenc elmondta, hogy Magyarország vegyi és biológiai támadás elleni védekezéshez csapatokat szerel fel, és folyamatosan magas készenlétben tartják ezen egységeket. Részt fog venni Magyarország a NATO-val közös felderítő eszközök megvásárlásában és üzemeltetésében is. Várhatóan bővül a hadsereg szállítási kapacitása, és megkezdődik logisztikai képességének fejlesztése. A harcra fogható alakulatok megerősítése nincs napirenden, elsősorban műszaki, logisztikai és orvosi területeken akar hozzájárulni Magyarország a NATO-akcióihoz.

A fenti felajánlásokon kívül Medgyessy Péter a NATO-tanácskozáson megígérte, hogy Magyarország támogatni fogja az USA rakétavédelmi terveinek megvalósítását. Csapatokat ígért Afganisztánba, és a balkáni magyar katonai jelenlét fenntartását is kilátásba helyezte. Hadi felszerelés szállítását ígérte Afganisztánba és Grúziába, és nemzetközi antiterrorista kiképzés szervezését Budapesten. Egymillió dollár értékű humanitárius segélyt ígért továbbá Afganisztánnak.

Magyarország részt fog venni két, a mostani csúcson alakult NATO-munkacsoport tevékenységében. Az egyik spanyol vezetéssel azt vizsgálja, hogy mit lehet tenni azokért az országokért, melyek harci repülőit nem lehet a levegőben utántölteni. Juhász emlékeztetett rá, hogy a Medgyessy-kormány tudta, hogy ez a kérdés a NATO-ban fontos, ezért kérte a Gripenek vásárlásakor, hogy az új gépek erre is képesek legyenek. Egy német vezetésű csoport pedig azoknak az országoknak szervez felzárkóztató programok, melyek légiereje nem képes nagyobb egységek szállítására.

Juhász Ferenc nem tartotta kizártnak, hogy az új fejlesztésekkel párhuzamosan bizonyos hagyományos védelmi alakulatokat megszüntetnek.

Magyari Péter - Prága