A Legfelsőbb Bíróságon jövő év közepéig lezárják többek között Tasnádi Péter, Székely Zoltán és Dietmar Clodo ügyét, hogy ne kerüljenek a büntetőperek a hamarosan munkába álló ítélőtáblákhoz. Jövő nyáron így is legalább 19 ezer különböző perre számíthatnak a három ítélőtábla bírái.

Tasnádi Péter, Székely Zoltán, Dietmar Clodo bírósági ügye egy valamiben "közös": a fellebbezés után a tárgyalásra még a Legfelsőbb Bíróságon (LB) kerül sor, és nem a jövő év közepén munkába álló ítélőtáblákon. A legfőbb bírói fórumon igyekeznek lezárni a legsúlyosabb ügyeket, ezért képletesen és a gyakorlatban is egymásnak adják majd a kilincset a Markó utcában a vádlottak - tudta meg a Magyar Hírlap.

A jövő nyáron így is legalább 19 ezer különböző perre számíthatnak a három ítélőtábla bírái. Igaz, egyelőre nem tudni, ebből mennyi lesz a büntető per. Az első fokú határozat ellen bejelentett fellebbezéseket a jövő év közepétől nem a LB bírálja el, hanem az ítélőtábla. Ilyen fórum három helyen működik majd: Budapesten, Pécsen és Szegeden.

Decemberben áll bíróság elé az adócsalásért és más bűncselekményekért négy és fél évi szabadságvesztésre ítélt Tasnádi Péter. Ő az első, akinek ügyét a fővárosi ítélőtábla jövő nyári felállítása miatt a szokásosnál hamarabb tárgyalják másodfokon. Az LB ugyanis nem akarja a legsúlyosabb ügyeket áttenni a táblához, hanem lehetőség szerint maga bírálja el.

A lap információi szerint szintén decemberben kerül sorra a hat évre ítélt Székely Zoltán volt kisgazda politikus vesztegetési ügye. A vádlottak padjára ülhet Stadler József akasztói vállalkozó is. Az első negyedév tervei között szerepel: Soproni Ágnes színésznő megöléséért életfogytig tartó fegyházra ítélt Petróczi András és társának ügye, továbbá a Clodo-per. A bombagyárosként emlegetett Dietmar Clodóra első fokon tíz évi börtönt szabtak ki. Több más nagy gazdasági és vagyon elleni ügy befejezése és bérgyilkosság vádjával indult per lezárása is várható. Azt még nem tudni, hogy Tocsik Márta és társai ügyét mikor bírálják el véglegesen.