Az MDF Veszprém megyei választmánya várhatóan visszahívja a megyei közgyűlés MDF-es elnökét, aki MSZP-SZDSZ támogatással került az elnöki posztra. A párt elnöke előzetes támogatásáról biztosította az ily módon elnöki székbe került politikust. Az országos elnökségi ülésen nem került szóba a kérdés.

Napokon belül összeül az MDF Veszprém megyei választmánya, ahol várhatóan visszahívják a közgyűlés két "renitens" MDF-es tagját - mondta Horváth Balázs, aki csütörtökön kilépett a közgyűlés MDF frakciójából és független lett. Veszprém megyei közgyűlésnek ugyanis azon a napon MSZP-s és SZDSZ-es támogatással MDF-es elnöke lett Kuti Csaba személyében. A Fidesz és Horváth Balázs nem szavazott az MDF-es jelöltre.

A megyei választmány jóváhagyása nélkül kötöttek megállapodást az MSZMP jogutódjával - indokolta Horváth Balázs, hogy miért fogják visszahívni a két képviselőjüket. Horváth elismerte, hogy a visszahívás gesztus értékű csupán, mivel a visszahívottakon múlik, hogy visszaadják-e mandátumukat.

Természetesen előzőleg egyeztettem a pártelnökkel, Dávid Ibolyával, aki támogatta és elfogadta, hogy MSZP-s támogatással legyek közgyűlési elnök - mondta az [origo] Kuti Csaba, aki az MDF Veszprém megyei elnöke, és az országos választmány alelnöke. Kíváncsian várom, hogy a párt országos etikai bizottsága hogy döntene egy esetleges vizsgálat során, mivel sokféleképpen lehet értelmezni, hogy mi a párt érdeke: hogy egy magas közjogi méltóságot fideszes vagy MDF-es töltsön be - mondta Kuti Csaba, aki megjegyezte: nem kötöttek koalíciós szerződést az MSZP-vel és az SZDSZ-szel, hanem közös munkára szövetkeztek. Az elnök megjegyezte, hogy előzőleg nagy felzúdulást keltett a megyei választmány ülésén az MSZP-vel való tervezett együttműködés.

Nagy csalódás számomra ez az eset - mondta Gémesi György, az MDF elnökségi tagja, aki megjegyezte, hogy az elnökségi ülésen ez nem került szóba, noha a szövetségi politika, pártstratégia az elnökség hatáskörébe tartozik. Lehetett volna jó konstrukciót létrehozni Veszprém megyében, ám ez dugába dőlt - vélte Gémesi György, aki szerint ha a település működőképessége forog kockán, akkor kell kompomisszumot kötni, ebben az esetben azonban ilyenról szó sem volt. 

A Veszprém megyei közgyűlés 40 tagjából (eredetileg) 20 kormánypárti, 17 fideszes és 3 MDF-es képviselő volt. Az MDF-frakció létszáma háromról kettőre csökkent Horváth Balázs kiválásával.