A Fidesz szerint a kormány által tervezett privatizációban orosz cégek meghatározó befolyást szerezhetnek a magyar gazdasági életre. Az ellenzék úgy tudja, hogy a kormány - a MÁV kivételével - minden állami nagyvállalatot eladna, ami növelheti a munkanélküliséget. Ezért a Fidesz egy munkacsoportot hoz létre, amely figyelni fogja a privatizáció körülményiet, és ha kell demonstrációkat szervez az eladások megakadályozása érdekében.

A Fidesz munkacsoportot hoz létre, hogy a kormány által tervezett állami privatizáció körülményeit vizsgálja. Fellépnek a vállalatok eladása ellen, ha az létszámleépítésekkel járna. Elsősorban a Dunaferr és a posta jelenlegi alkalmazottainak munkahelyeiért aggódik az ellenzék. Ennél a két cégnél nagy mértékű elbocsátásokra kerülhet sor, ha az állam eladja részvényeit - mondta Rogán Antal, a Fidesz alelnöke.

Az különösen furcsa, hogy a folyamatosan nagy nyereséget termelő Szerencsejáték Rt.-től miért akar megválni a kormány. Ezért a tervezett ügylet kapcsán felmerülhet, hogy szocialista érdekcsoportoknak fáj a foga a vállalatra - állítja Rogán Antal.

Az ellenzék információi szerint a privatizáció révén orosz gazdasági érdekcsoportok vehetik át az irányítást a magyar gazdasági életben.

Nem az orosz tőkét akarjuk kiszorítani, de nem mindegy, hogy milyen súllyal vannak jelen orosz cégek a magyar gazdaságban. Ha megvalósulnak a tervezett eladások, az az érzése lehet az embernek, hogy 12 év után - ugyan nem fegyverrel, hanem pénzzel - de ismét itt vannak az oroszok - érvelt az ellenzéki képviselő.

A kormány tervei szerint magánosítanák a MÁV kivételével az összes nagyobb állami vállalatot. A Fidesz úgy tudja, hogy többek között a Szerencsejáték Rt., az MVM Rt., a Mol Rt., a Richter Gedeon gyógyszergyár, a Magyar Posta, a Dunaferr, a Postabank, a Konzumbank, a Hungaropharma, a Tokaj Kereskedőház, a Bábolna Rt., a Földhitel és Jelzálogbank és több mezőgazdasági vállalat többségi tulajdonának értékesítését is tervbe vették. A cégek eladásával mintegy 400 milliárd forint bevételre számíthat az állam. A privatizációt nem indokolja a jelenlegi gazdasági helyzet, a kormány egyszerűen így próbálja csökkenteni a költségvetési hiányt - mondta Rogán.