Kilenc, köztük több vezető rendőr ellen indulhat fegyelmi eljárás a gyöngyösi kórházban kitört verekedés miatt. Az ORFK Ellenőrzési Osztálya az eddig lefolytatott belső vizsgálat alapján ugyanis megalapozottnak tartja a fegyelmi eljárást, holott a gyöngyösiek korábban teljesen szakszerűnek és jogszerűnek ítélték a romákkal szembeni erőszakos intézkedést.

Kilenc, többségében vezető beosztású rendőr ellen javasolja fegyelmi eljárás kezdeményezését az ORFK Ellenőrzési Osztálya. A javaslatot annak a tényfeltáró vizsgálatnak az alapján tették, amelyet a gyöngyösi roma-rendőr verekedéssel kapcsolatban kezdeményezett az országos rendőrfőkapitány - közölte az ORFK a honlapján.

2002. november 4-én a gyöngyösi Bugát Pál Kórházba egy népes, halottját hangosan gyászoló roma család miatt hívták ki a rendőröket. A rendőri intézkedés - eddig tisztázatlan okok miatt - verekedésbe fulladt, amelynek során többen megsérültek. A romák hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt jelentették fel a rendőröket, míg a roma család tagjaival szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás. Az ügyben jelenleg is nyomoz a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

A rendőri intézkedés körülményeit feltáró vizsgálatot Hatala József vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója vezette. A vizsgálat kiterjedt a rendőri eljárás szakszerűségére és az intézkedésben részt vevők - beleértve a vezetőket is - felelősségére. A fegyelmi eljárás megindításáról november 25-én dönt az országos rendőrfőkapitány.