A dolgozók helyzetének javítására a kormány kész támogatni a 38 órás munkahét bevezetését - mondta Medgyessy Péter. A miniszterelnök a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége kongresszusán beszélt a Bokros-csomagról is, és kijelentette: "nem akarunk többet csomagot".

Medgyessy Péter szerint létrejöhet a megállapodás a jövő évi keresetemelés mértékéről az országos érdekegyeztetés keretei között. A miniszterelnök a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szombati budapesti kongresszusán kifejtette, ennek során figyelembe kell venni a munkaadóknak a versenyképességre vonatkozó, illetve a szakszervezeteknek a magasabb keresetekről megfogalmazott igényeit egyaránt.

A kormányzat több, a dolgozók helyzetét javító intézkedés elfogadásával is kész hozzájárulni a megegyezés sikeréhez - mondta Medgyessy Péter. Példaként említette: támogatni fogják a 38 órás munkahét fokozatos bevezetését, partnerek a társadalmi párbeszéd intézményrendszerének fejlesztésében, így az ágazati párbeszéd bizottságok létrehozásában, a finanszírozásban.

A kormányfő elmondta, hogy vállalják a munka törvénykönyve átfogó, hosszabb távú módosításának előkészítését, és azt is, hogy a társadalombiztosítás felügyeletébe bevonják a szakszervezeteket. Támogatást ígért a miniszterelnök a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javítására vonatkozó szakszervezeti igénnyel kapcsolatban is.

A Bokros-csomagra utalva jelezte, annak ellenére, hogy véleménye szerint erre a csomagra szükség volt, úgy döntött, hogy kimondja: "soha nem akarunk többet csomagot". Mint hozzátette, ennek feltételei vannak: olyan körülményeket kell biztosítani, amelyekben a gazdaság hosszú távon is helyt tud állni.

Konkrét ágazati kérdésekkel foglalkozva elmondta, megoldást keresnek a posta, illetve a Dunaferr problémáira. Keresik a megoldást arra, hogy miként segítsenek a válsághelyzetben lévő könnyűipari ágazatoknak, az ott dolgozóknak.

A kormányfő elnézést kért a jelenlévőktől azért, hogy az MSZOSZ képviselőit kihagyták az országos idősügyi tanácsból, ígérte, intézkedik, hogy a szakszervezeti szövetség is delegálhasson tagot ebbe a testületbe.