A honvédség tankjai közül csak minden harmadik indul be. Bár Magyarországnak több tankja van mint például Franciaországnak, a járművek elavultak, nincs pénz alkatrészekre, felújításra és modernizálásra.

Vészhelyzetben a Magyar Honvédség harckocsizó csapatai - a hadrendbe állított tankok közül csak minden harmadik indul be. Már évek óta elkészült e fegyvernem modernizációs programja, ám a jövő évi költségvetésben sem szerepel a harckocsik felújítására semmilyen forrás. A működőképes harckocsik pedig nem ellenfelei például a harckocsi-vadász helikoptereknek, mert nincs úgynevezett reaktív páncélzatuk.

A Magyar Honvédségnek mintegy 800 tankja van, több, mint Franciaországnak,. Ebből valamivel több mint 500 matuzsálemi korú T-55-ös és mintegy 300 T-72-es típusú. Bár mindkét harckocsi a maga idejében (az 50-es illetve 70-es években) a kor színvonalának megfelelő volt, mára elavultak. Nincs pénz elég alkatrészre, felújításokra és modernizálásra.

Üzemeltetési költségük - főleg a nagy fogyasztás miatt - többszöröse a hasonló kategóriájú nyugati tankokénak. A közelmúlt legnagyobb haditechnikai beruházása az volt, amikor még a Keleti György vezette minisztérium száz T-72-est vásárolt Fehéroroszországtól. Azóta a tárca mostohagyerekként kezeli a harckocsizó-alakulatokat.

A lap úgy tudja, már évekkel ezelőtt elkészült a modernizációs program, amelynek megvalósításával javulna a tankok páncélvédettsége, motorteljesítménye, fegyver- és híradórendszere.

(OS)