Az idei kerethez képest az oktatási tárca 31,4 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, de a források még így sem elegendők mindenütt a béremelések fedezetére. Jövőre 30 százalékkal nőnek a hallgatói juttatások a felsőoktatásban.

Az oktatásban több területen előrelépést biztosít a jövő évi költségvetés, a szaktárca az idei keretéhez képest 31,4 százalékkal több pénzből gazdálkodhat 2003-ban - közölte Rózsa Endre (MSZP) az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának tagja szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjegyezte ugyanakkor: a források jelentős bővülése sem elegendő mindenütt ahhoz, hogy az átlagosan 50 százalékos béremelés fedezete biztosított legyen; ezért olyan alap létrehozását tervezi a kormány, amelyből a képviselő-testületek számára a bérkifizetések egy bizonyos hányadát utólag fedezni lehet.

A költségvetés közoktatási fejezetét ismertetve jelezte, az Arany János Tehetséggondozó Program normatívája 93 százalékkal bővül majd. Az iskolák 1,2 milliárd forintot fordíthatnak pedagógiai szakmai szolgáltatások megrendelésére, a minőségbiztosítási rendszer finanszírozására 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az informatikai fejlesztésekre fordítható források 74 százalékkal 7,2 milliárd forintra bővülnek, amiből 5,4 milliárd forint a Sulinet program költségvetési kerete.

A felsőoktatási béremelés költségeit a jövő évben 100 százalékban biztosítja a büdzsé. Emellett 30 százalékkal nőnek a hallgatói juttatások, a képzési, fenntartási költségek 60 százalékkal, a kutatási és egyéb források 20 százalékkal bővülnek.

Az egészségügyi felsőoktatás OEP által finanszírozott előirányzata 109 milliárdról 135 milliárdra nő. Informatikai fejlesztésekre a felsőoktatásban 12,5 milliárdot különítenek el. Az idei 14 milliárddal szemben 11,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre felsőoktatási beruházásokra.