Három évet kaphatnak a vadmérgezők

Környezetkárosításért három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók a pusztazámori vadpusztulás felelősei. A szakszerűtlenül kihelyezett rágcsálóírtótól eddig 31 őz, 2 nyúl és 1 róka pusztult el, de a tetemekből fogyasztó védett madarak és vaddisznók is veszélyben vannak.

Ismeretlen tettes ellen környezetkárosítás alapos gyanúja miatt indított eljárást az Érdi Rendőrkapitányság a pusztazámori vadpusztulás ügyében. Pusztazámornál eddig 31 őztetemet, 2 elpusztult nyulat és 1 rókát találtak. De nagy veszélyben vannak a ragadozó madarak, amelyek fogyasztottak az elhullott állatokból. A védett ölyvek, vércsék, réti héják mellett varjak és szajkók is esznek a tetemekből. A madarakkal és a tetemekből szintén fogyasztó vaddisznókkal együtt még nagyobb lehet a kár.

A mérgezésért egy kft. a felelős, amely szakszerűtlenül helyezett ki patkánymérget a rágcsálók irtására. A gyümölcsösben 8 ezer zsák mérget tettek ki, amelyhez nem csak rágcsálók fértek hozzá. A rendőrség felszólította a céget a méreg eltávolítására, ennek ellenére a megyei vadásztársaság elnökségi tajga, Németh János arról számolt be, hogy még ma délelőtt is találtak a helyszínen mérget. Ráadásul az állatok felkaphatták és szétszórhatták a szert.

A vadásztársaságot 4-5 millió forint kár érte, de a természetet ért kár felbecsülhetetlen - mondta az [origo]-nak Németh. Hozzátette: 5-6 évig tarthat a teljes létszám visszatelepítése, és néhány évig nem tudnak vadászni. A mérgezett rész a társaság 3080 hektáros területének szívében, van. A 150-200 hektáros részen eddig védték a vadállomány, az itt lakó őzek mindegyike elpusztult. A vadásztársaság törzsállománya egyébként 120-150 őzből áll, aminek most legalább 20 százaléka elpusztult.

A rendkívül veszélyes rágcsálóírtószer alkalmazására a cégnek volt engedélye, de kihelyezése előtt értesítenie kellet volna a helyi állatorvost, az állattenyésztőket és a vadásztársaságot. Ezt elmulasztották, és a kihelyezés is szakszerűtlen volt, mert ahhoz hozzáférhettek a rágcsálókon kívül nagyobb vadak is. Akik a cégen belül felelősek a környezetkárosításért, három évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. Az eljárásba a rendőrség szakértőként bevonta az ÁNTSZ-t, valamint az Országos Állategészségügyi Központot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK