Várhatóan csak a jövő héten érkezik meg a november végére ígért svéd Gripen-ajánlat arról, hogy mennyivel kerülne többe, ha Magyarország a vadászrepülőgépek modernebb változatát szerezné be. A pár napos csúszás oka az, hogy a svéd kormány a tervezettnél csak egy héttél később, e hét csütörtökén tárgyalja meg a magyar félnek küldendő ajánlatot.

A szaktárca vezetése azzal indokolta a modernebb Gripen vadászrepülőgépek beszerzésének vizsgálatát, hogy el szeretnék érni, a repülőgépek utántölthetőek legyenek, illetve képesnek legyenek a földi célok elleni, éjszakai viszonyok között is alkalmazható, nagy pontosságú precíziós fegyverek használatára is. A témával kapcsolatban korábban már többször elhangzott: a honvédelmi miniszter elvárja, hogy a költségek 10-15 százaléknál nagyobb mértékben ne haladják meg a tavaly megkötött szerződésben szereplő 108 milliárdos bérleti díjat.

A Honvédelmi Minisztériumban augusztus végén jelentették be, hogy megvizsgálják a modernebb Gripen vadászrepülőgépek beszerzésének lehetőségét. Ezután egy szeptember eleji svédországi tanácskozáson a szaktárca képviselői felvetették, hogy néhány pontban módosítani szeretnének a szerződésen, illetve a kifizetés ütemezésén is változtatni akarnak.

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának múlt szombati ülésén ez utóbbival kapcsolatban komoly kritika érte a minisztériumot. A szaktárca ugyanis a jövő évi költségvetésében a Gripen vadászrepülőgépek eredeti bérleti szerződésében szereplő, 35 milliárd forintos törlesztő részlet helyett csak 11,8 milliárd forintot különített el erre a célra, bízva abban, hogy a svéd fél támogatni fogja a fizetési konstrukció átütemezését.

Az ellenzéki képviselők többsége azonban úgy vélekedett: amíg az átütemezésről nem születik konkrét megállapodás, addig a költségvetésben az eredeti összeggel kell számolni. Hollósi Nándor nyugállományú altábornagy, miniszteri főtanácsadó a honvédelmi bizottság november 6-i ülésén arról számolt be, hogy az utántöltés lehetőségét nem lehet beépíteni az eredeti szerződésben szereplő repülőgépek sárkányszerkezetébe, ezért a megoldás valószínűleg az lenne, hogy Svédországban mind a 14 repülőgéphez új sárkányszerkezetet gyártanának, amelyekbe átszerelnének mindent, illetve beleszerelnék a kért további módosításokat is. Közlése szerint amennyiben elfogadható lesz a svédek ajánlata, akár már december 19-én aláírható lesz a megállapodást módosító szerződés.

Az eredeti szerződés szerint egyébként 2005 nyarától állnának hadrendbe a Gripenek Magyarországon, azonban, ha módosítják a megállapodást, akkor várhatóan 9-12 hónappal később érkezne meg Magyarországra a 14 repülőgép.