Patkányméregtől pusztulnak az őzek

Több mint 30 őz mellett rókák és nyulak is elpusztultak Pusztazámor környékén. A tragédiáért a vadászok egy helybéli kft-t okolnak, amely felelőtlenül végezte a rágcsálóírtást.

A Pusztazámor környéki mezőkön szombattól vasárnap délutánig összesen 31 őztetemet számoltak össze a vadászok és a lovasklub tagjai - írja a Magyar Hírlap. Az állomány fele, főleg a fiatalabb egyedek pusztultak el. A fővadász számításai szerint már az eddigi kár is meghaladja a tízmillió forintot.

Az adatok azonban nem véglegesek, talán 8-10 nap múlva derül ki, mennyire tizedelte meg a méreg a tetemekből táplálkozó vaddisznókat, rókákat, ragadozómadarakat. A láncreakcó már beindult: több elhullott nyulat, rókát már találtak a közelben.

A tragédiáért a vadászok szerint a helybéli kft. a felelős, amely a szükséges elővigyázatosság nélkül szórt ki a területen egy rendkívül veszélyes rágcsálóírtószert. A lap úgy tudja, hogy a már azonosított méreg alkalmazására volt engedélye a cégnek, de annak felhasználása előtt értesítenie kellett volna a környék állattartóit és a helyi vadásztársaságot is, hogy hajtsák ki a területről a vadakat.

Hasonló eset utoljára az 1980-as években fordult elő a környéken. Akkor is patkányméreg okozta a bajt. A vidék máig nem heverte ki teljesen a csapást, arrafelé még mist sem érdemes nyúlra, apróvadra vadászni.

A lap úgy tudja, az érdi rendőrség nyomozói vizsgálják, kinek a hozzájárulásával szórták ki a vadban rendkívül gazdag területen a halálos mérget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK