A parlament nem fogadta el az Országos Rádió és Televíziós Testület 2001. évi, valamint a Magyar Rádió előző négy évre vonatkozó beszámolóját. A kormánypárti felszólalók a pártatlanság hiányával és a csonka kuratóriumokkal indokolták az elutasításokat, amelyek jogi következményekkel nem járnak. Az ORTT elnöke hétfőn tesz bejelentést a távozásával kapcsolatban.

Információink szerint lemondását fontolgatja az ORTT fideszes elnöke, Körmendy-Ékes Judit, aki jövő hétfőn tesz ezzel kapcsolatban bejelentést. Távozásával kapcsolatban már a Magyar Nemzet is közölt híreket. Esetleges lemondása kapcsolatban állhat azzal, hogy az országgyűlési képviselők többsége elutasította az Országos Rádió és Televízió Testület 2001. évi beszámolóját. Az elutasítás azonban nem jár jogi következményekkel. 

Körmendy-Ékes helyzetét nehezíti az is, hogy első fokon, nem jogerősen, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Czeizel-perben. A médiatörvény szerint kizárják az ORTT-ből azt, akit jogerősen szabadságvesztésre ítélnek. Ha az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedne, akkor az ORTT elnökének végkielégítés nélkül szűnne meg megbízatása.

Az ORTT MSZP-s tagja az augusztusi ítélethirdetés után azt nyilatkozta, hogy Körmendy-Ékesnek távoznia kellene posztjáról. Ladvánszky György szerint az elnök családi büntetőügyei megzavarták a munkáját, nem képes összefogni a testületet. Az ORTT-nek óriási kinnlevőségei vannak, rengeteg problémával küszködik - indokolta Ladványszky György, hogy miért tartaná szükségszerű lépésnek Körmendy-Ékes távozását.

Az ORTT beszámolójának parlementi vitájában az MSZP képviseletében felszólaló Szabó Zoltán azt mondta, hogy 2001-ben az ORTT nem töltötte be a médiahatóság funkcióját, ezért a beszámolót nem fogadják el. Szerinte kifogások merültek fel az ORTT hatósági működésével kapcsolatban egyes konkrét esetekben - így például a Pannon Rádió "politikai tevékenysége" kapcsán -, és a testület nem tett lépéseket a médiumok hírműsorainak pártatlanságát illetően.

Egyhangúlag elfogadták viszont az ORTT 1997. évi zárszámadását, valamint az ORTT 1997., 1998., 1999. és 2000. évi tevékenységéről szóló beszámolót is.

Az Országgyűlés a Magyar Rádió Közalapítványnak az 1997-2001 közötti tevékenységéről szóló éves beszámolói közül az első évi kivételével valamennyit elutasította. A kormánypártok képviselői az általános vitában a beszámolók elutasítását a kuratóriumi elnökség szerintük törvényellenes megválasztásával és a ellenőrző testület hiányával indokolták. 1999 és 2002 között ugyanis az akkori ellenzék delegáltjai hiányoztak az elnökségből.