Gallup: tovább nőtt az MSZP előnye

A Gallup Intézet közvélemény kutatási adatai szerint az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében az október eleji 38-ról egy hónap alatt 42 százalékra emelkedett, a Fideszé viszont - 28 százalék - eközben nem változott. Ha most vasárnap lennének a választások, akkor a pártot biztosan választók 54 százaléka voksolna az MSZP-re és 36 százalék a Fideszre. A megkérdezettek többsége elégedett a kormány gazdasági tevékenységével, a kormányfő munkájával és a dolgok általános menetét is kedvezően ítéli meg, áll a Gallup jelentésében.

A Gallup november 1. és 5. között készített felmérése szerint a válaszolók 68 százaléka szerint inkább jól, vagy nagyon jól kezeli a gazdaság kérdéseit a kormány. A többség - a megkérdezettek 49 százaléka - úgy vélte, hogy a dolgok jó, a válaszadók 30 százalék szerint viszont inkább rossz irányba mennek az országban. Az általánosan elégedettek aránya fél éven belül - kis hullámzással - növekvő tendenciát mutat és a novemberi 68 százalékkal most érte el eddigi legmagasabb értékét.

A Gallup adatai szerint az elmúlt fél évben a miniszterelnök munkájával elégedettek aránya is folyamatosan emelkedik, miközben az elégedetlenek aránya kis ingadozással, a válaszolni nem tudók vagy nem akarók aránya pedig folyamatosan csökken. November elején a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy Medgyessy Péter miniszterelnöki munkáját inkább jól végzi.

A Gallup novemberi adatai szerint az MSZP és a Fidesz közti különbség minden kérdésben nőtt az utóbbi időben. Az abszolút különbség a teljes mintában 4, a pártválasztók között 5, a pártválasztó biztos szavazók közőtt pedig 1 százalékponttal változott az MSZP javára. Az elmúlt fél évben a novemberi felmérésben volt a legnagyobb a különbség az MSZP és a Fidesz között. Az összes megkérdezett körében 14, míg a valamilyen pártot megnevezők között 18 százalékponttal vezet a MSZP. Júniusban még egyenlő mértékben támogatták a két legnagyobb pártot a válaszolók.

A teljes népesség 3 százaléka támogatná az SZDSZ-t. A Centrum Pártot, az MDF-et, a MIÉP-et és a Munkáspártot pedig a megkérdezettek 1-1 százaléka. Azok aránya, akik nem szavaznának, vagy nem nyilatkoztak pártpreferenciájukról, csökkent a múlt havihoz képest: számuk együttesen 23 százalék. A pártot választó biztosan szavazók között az SZDSZ augusztus óta 4, a MIÉP 2, az MDF, a Munkáspárt és a Centrum Párt pedig 1 százalékos támogatottságot élvez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK