Két órás tárgyalás után ismételten nem tudtak megegyezni a pártok az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról, bár az álláspontok közeledtek. Döntés született például arról, hogy a parlament és a kormány viszonyát külön, kétharmados törvényben rendezik.

Vastagh Pál (MSZP), Fodor Gábor (SZDSZ), Szájer József (Fidesz) és Ékes József (MDF) részvételével kedden ismét négypárti egyeztetést tartottak az alkotmánymódosításról. A megbeszélés után az ellenzék és a kormányoldal különbözőképpen kommentálta az eredményeket, bár abban mindannyian egyetértettek, hogy újabb előrelépés történt a megállapodáshoz.

Vastagh közölte: a kormány és a parlament viszonyát illetően sikerült megállapodni. Elmondta: az alkotmánymódosításban rögzítik az Országgyűlés ellenőrzési jogát, a konkrét szabályozást pedig egy külön, kétharmados törvényben dolgozzák ki. Szájer ugyanakkor ezt a döntést "formális kompromisszumnak" nevezte. Közölte: továbbra sincs egyetértés ebben a kérdésben sem.

A szuveneritásról a Fidesz konkrét szövegjavaslatot nyújtott be, amiről szerdán még tárgyalnak a felek. Az ellenzék továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós jog nem kerülhet az alkotmány fölé.

Vastagh szerint a vitában még mindig a népszavazás a legkritikusabb pont. Azt mindkét fél elfogadja, hogy az alkotmányban rögzíteni kell, hogy egyedi ügydöntő népszavazás lesz, amit az Országgyűlés ír ki és az eredményt nem lehet megkérdőjelezni - mondta -, de az időpontot illetően már eltérnek a vélemények. Ezért úgy döntöttek, erről az integrációs nagybizottság dolgoz ki javaslatot, és mind az időpont, mind a népszavazáson feltett konkrét kérdésről kétharmados döntés kell, hogy szülessen - tette hozzá.

Szájer szerint még néhány találkozóra sor kerül a végleges megállapodásig. A következő találkozó szerda délután lesz.