Három héttel ezelőtt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek, választ azonban egyelőre nem kapott. Jövő héten demonstrációt tart a szervezet, amelyre szintén meghívták a kormány képviselőit, visszajelzés azonban erre a megkeresésre sem érkezett. A figyelemfelkeltő kampányt folytató mozgássérültek azt szeretnék elérni, hogy az életminőségüket célzó - papíron létező - program megvalósítása elkezdődjön.

Jelenleg csak a magyar kórházak 20 százalékában, az iskolák 15 százalékában közlekedhetnek akadálymentesen a mozgáskorlátozottak - mondta az [origo]-nak Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke. Többek között ezeknek a problémáknak a megoldását célozza az a kormányzati program, amely papíron ugyan létezik, de a gyakorlati magvalósítása Hegedűs szerint még nem kezdődött el.

A MEOSZ ezért a közelmúltban figyelemfelkeltő kampányt indított, melynek első lépéseként nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek. Ebben a szervezet kérte, hogy kormánybiztos foglalkozzon a mozgáskorlátozottak életminőségét javító program koordinálásával. A MEOSZ azt is felvetette a kormányfőnek, hogy a költségvetésben - a vonatkozó jogszabállyal ellentétben - nincsen nevesítve, hogy pontosan mekkora összeget fordítanak a mozgáskorlátozottak problémáinak megoldására.

A miniszterelnöknek írt, három héttel ezelőtt elküldött levélre egyelőre nem érkezett válasz. A MEOSZ-szal annyit közöltek, hogy a levelet továbbították a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó titkárságára.

A MEOSZ december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján figyelemfelkeltő demonstrációt tartanak a Parlament előtt. Erre szintén meghívták a kormány képviselőit, egyelőre azonban nem érkezett visszajelzés arról, hogy a testület részéről részt vesz-e valaki az eseményen.

Az [origo] megkeresésére a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó hivatalánál nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy a levél megérkezett-e hozzájuk, és ha igen, ki és mikor fog választ adni rá.