További feljelentések az Orbán-kormány ügyei miatt

Az Orbán-kormány idején történt gyanús ügyekben újabb feljelentések várhatók - tudta meg a Népszabadság. A Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkársága megkapta a Jogászokkal a Demokratikus Jogállamért Egyesület tanulmányát, amely a Proware Kft. által végzett vizsgálatokban feltárt jelenségek büntetőjogi minősítéséről szól.

A lap úgy tudja: mivel a Proware-vizsgálatok csatolt bizonyítékokat nem tartalmaznak, a kft. által készített anyag csak arra volt elég, hogy valószínűsítsen bizonyos jogsértéseket. A jogászok három-négy oldalas büntetőjogi minősítést készítettek.

Eddig több mint harminc, az előző kormányzat alatt keletkezett gyanús ügyben folyik vagy folyt vizsgálat. Ebből 12 ügyben, például a Millenáris Kht., a Happy End Kft., a Mert 2000 Rt. ügyében folyik eljárás, a rendőrségnek eddig 29 gyanúsítottja van. Tüske Szabolcsot a Mert 2000 Rt. vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezték, amit hétfőn szüntettek meg. Ez volt az első olyan eset, amelyben bíróság az Orbán-kormány ciklusára visszavezethető és a bűnüldözés által a kormányváltás után vizsgálni kezdett ügyben a gyanúsított előzetes letartóztatása mellett döntött.

A Népszabadság úgy tudja, Keller László vezetésével a közpénzügyi államtitkárság eddig 1,3-1,5 milliárd forintot szerzett vissza az előző kormány ideje alatt megkötött, és később visszavont üzletekből. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK