A négy parlamenti párt képviselői szerda délután megegyeztek az Európai Uniós csatlakozás miatt szükséges alkotmánymódosítás legfontosabb pontjaiban. Korábban Orbán Viktor más törvények megszavazásához kötötte volna az egyezséget, végül azonban mindkét oldal engedett eredeti követeléseiből.

A négy parlamenti pártnak három fontos kérdésben sikerült megegyeznie, melyek közös elfogadása Magyarország Európai Uniós csatlakozásához szükséges. A három elfogadott pontból kettő az alkotmány módosítására, egy pedig a magyar csatlakozásról szóló népszavazásra vonatkozik.

Az alkotmányt csak a képviselők 2/3-os támogatásával lehet módosítani, ezért mindenképpen meg kellett egyeznie a kormánynak az ellenzékkel. Megegyeztek abban, hogy az alkotmányban az szerepel majd, hogy Magyarország bizonyos jogokat együtt gyakorol majd az Európai Unióval, és egyes EU-intézmények pedig önállóan is gyakorolhatnak bizonyos hatásköröket Magyarországon. A kormány eredeti terve szerint általában szerepelt volna a szövegben, hogy átenged hatásköröket Magyarország az EU-nak. Szájer József, a Fidesz részéről tárgyaló képviselő szerint a különbség jelentős.

A kormány és a parlament viszonyát rögzítő alkotmánymódosítás szövegéről már tegnap megegyeztek a pártok. Az ellenzék nyomására a szövegbe határozottabb formában, nem feltételes, hanem kijelentő módban került bele az Országgyűlés ellenőrzési jogköre, és a kormánynak nem egyes bizottságokat, hanem a teljes Országgyűlést kell tájékoztatnia munkájáról. A konkrét jogköröket egy külön kétharmados törvényben rendezik.

A két alkotmánymódosító indítványt a pártok közösen terjesztik a parlament elé.

Az EU-csatlakozásról szóló népszavazásról megállapodtak a pártok, hogy ügydöntő lesz, így az ott hozott döntést a kormánynak kötelező lesz figyelembe vennie. A kérdés pontos szövegéről és a népszavazás időpontjáról még hétfőn egyeztetnek a pártok, az EU-nagybizottság ülésén.