Kétszer ezer iraki jön Taszárra

Az USA két turnusban, havonta 800-1000 iraki ellenzékit szeretne kiképezni a taszári repülőtéren. A Somogyban felkészített irakiaknak az amerikai hadsereget kellene segíteniük egy esetleges háború esetén. A magyar kormány arra kérte az amerikaiakat, hogy a kiképzésen részt vevők ne hagyhassák el a repülőteret.

Az amerikai törvényhozás már jóváhagyta, hogy összesen 5 000 iraki ellenzékit képezzenek ki, akik segítséget nyújthatnak az amerikai hadseregnek egy Irak-ellenes invázió esetén. A kiképzésben részt vevőknek tolmácsolniuk kellene, és segíteni a nyugatiak által megszállt területek közigazgatását. A Washington Post értesülései szerint az első csoportot várhatóan Magyarországon fogják kiképezni. A kérés elfogadásához a magyar parlament 2/3-os többségének támogatására van szükség. Eddig egyik parlamenti párt sem jelezte, hogy nem támogatja az elképzelést.

A magyarországi kiképzés lehetősége néhány hete, Medgyessy Péter miniszterelnök amerikai útján még nem merült föl, mondta Kovács László külügyminiszter. A magyar kormány már korábban jelezte, hogy hozzájárulna egy Irak elleni katonai akcióhoz, ha nem kell harcoló alakulatokat küldenie a honvédségnek.

A kiképzés az amerikaiak elképzelése szerint két turnusban történne. Egy hónap alatt 800-1000 embert képeznének ki, majd a következő hónapban még egy, hasonló létszámú csoport érkezne. A kiképzés szervezőit már felkészítették a dél-carolinai Fort Jackson támaszponton. A kiképzés vezetője David Barno vezérőrnagy lesz. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azt mondta, hogy arra kérték az amerikaiakat, hogy a kiképzésben részt vevők ne hagyhassák el a taszári repülőteret. A kormány másik kérése értelmében a taszári katonai bázist a magyar és az amerikai katonák közösen őriznék.

Szita Károly, a Taszárhoz közeli Kaposvár fideszes polgármestere a döntés következményeiről részletes információkat szeretne kérni a kormánytól. Ezért levelet ír Medgyessy Péter miniszterelnöknek, és szeretne személyesen is találkozni Kovács László külügyminiszterrel. Szita bejelentését követően Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke kijelentette, hogy „nincs ok aggodalomra, semmi rendkívülire nem kell készülniük a somogyi, ezen belül a taszári polgároknak, miután a kiképzés nem lesz hatással az itt élők mindennapjaira”. Sárdi információit a honvédelmi minisztériumtól kapta.

Taszáron hét évvel ezelőtt alakított ki katonai bázist az amerikai hadsereg, a balkáni hadműveletek biztosítására. Most ötven amerikai katona szolgál a bázison, de több ezer fő is várt már itt bevetésre.