Az MDF Veszprém megyei választmányának csütörtök esti rendkívüli ülésén Kuti Csaba, a testület elnöke bejelentette a tisztségről való lemondását. A választmány tudomásul vette az elnök döntését.

A rendkívüli ülésre azért került sor, mert a választmány tagjainak döntő többsége nem értett egyet azzal, hogy Kuti Csaba a tudtuk nélkül megállapodást kötött a Veszprém Megyei Közgyűlés MSZP és SZDSZ frakciójával, s ennek következtében ismét őt választották a közgyűlés elnökévé.

Horváth Balázs, az MDF veszprémi parlamenti képviselője és Varga Zoltán, az MDF megyei alelnöke sajtótájékoztatón közölték néhány nappal ezelőtt, hogy Kuti Csaba visszahívását kezdeményezik a párt megyei választmányi elnöki tisztségéből.

Kuti Csaba az korábban úgy nyilatkozott, hogy az MDF alapszabályában nincs szó a visszahívás lehetőségéről. Csütörtökön este ugyanakkor azt közölte, hogy a béke érdekében inkább lemondott az elnöki tisztségről. Hozzátette: rövidesen úgyis tisztújítás lesz a pártban, s döntsön a tagság a személyekről és tisztségekről.

A csütörtök esti, veszprémi rendkívüli választmányi ülésén jelen volt Herényi Károly, az MDF parlamenti frakciójának vezetője is, aki azt nyilatkozta, hogy Kuti Csaba a helyi béke érdekében bölcs és tisztességes döntést hozott.

Horváth Balázs a rendkívüli választmányi ülés összehívásának egyik kezdeményezője szerint Kuti Csabának az elnöki tisztségről való lemondásával az ügyet lezártnak tekintik. Hozzáfűzte: Kuti Csabának az MDF országos választmányi tagsága, illetve alelnöki tisztsége nem került szóba az ülésen, mert ez egyrészt nem tartozik a megyei választmány hatáskörébe, másrészt pedig - mint megjegyezte - néhány héten belül úgyis generális tisztújítás lesz a demokrata fórumban.