Nyomozás a martinsalakos házak kormánybizottsága ellen

A martinsalakos házak újjáépítésébe bevont alvállalkozók minimum 450 millió forint többletköltséget jelentettek az államnak - tudta meg a Magyar Hírlap a Kehi jelentéséből. A dokumentum alapján megindult a nyomozás az újjáépítést irányító kormánybizottság ellen.

Elkészült a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) titkosan kezelt jelentése az ózdi martinsalak felhasználásával készült lakótelepek újjáépítésének körülményeiről. A Kehi vizsgálata megállapítja, hogy minden döntést a kormánybiztos, Horváth László fiedeszes képviselő hatáskörébe tartozott, holott a számlát az önkormányzatok fizették.

Horváth munkáját 124 millió forint megbízási díj ellenérben a Gyors Újrakezdésért Kht. (GYUK) segítette. A cégek közbeszerzései eljárás nélkül, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatára választották. A jelentés szerint a GYUK ügyvezető igazgatója régi munkatársa Bakondi Györgynek, a katasztrófavédelem főigazgatójának és feleségének. A Kht.-t néhány héttel a projektről szóló kormányhatározat meghozatala előtt jegyezték be, így nem voltak tapasztalatai.

A fővállalkozó közbeszerzési eljárás nélkül a Baumag Holding Rt. lett. A Baumag a kormányhatározatban szereplő összegnél 703 millió forinttal többet használt fel. A bevont alvállalkozók összesen 1,1 milliárdos munkáiról a Baumag legalább 450 millióval többet számlázott - derül ki a jelentésből. Az alvállalkozók újabb alvállalkozókat foglalkoztattak, így egy ház költsége körülbelül fele volt a fővállalkozó által elszámoltnak. Kiderül az is, hogy akik inkább új lakás vásárlása mellett döntöttek, azok esetében az új lakás vásárlásánál a ráfordítás lényegesen meghaladta a méltányolható lakásigényt.

Kedden Lamperth Mónika belügyminiszter bejelentette: megindult a nyomozás az ügyben a Kehi jelentése alapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK