Akár polgári engedetlenségre is készek a vecsésiek, ha nem kezdődik el hamarosan a települést elkerülő főút építése. A helyi civil szervezetek péntekre félpályás útlezárást szerveztek a 4-es főútra, a rendőrség azonban nem engedélyezte a demonstrációt. A szervezők az [origo]-nak elmondták: egyelőre várnak, de ha a jövő évi költségvetésben sem különítenek el pénzt az elkerülő út építésére, akkor januártól akár engedélyek nélkül is útlezárásokat fognak tartani.

A Vecsési Ipartestület és az Orbán Balázs Erdélyi Kör péntekre tervezett félpályás útlezárást a 4-es főútra, amelyet Vecsés határában tartottak volna. A Monori Rendőrkapitányság nem engedélyezte a demonstrációt, mivel az aránytalanul nagy mértékben akadályozta volna a közlekedést.

A Vecsési Ipartestület vezetője, Skribek Pál az [origo]-nak elmondta, azt akarják elérni, hogy végre megépüljön az M0-ás autópálya és a Vecsést elkerülő új főút. Skribek szerint ígéretekből eddig sem volt hiány, ezúttal azonban azt szeretnék, ha a jövő évi költségvetésben nevesítve szerepelne az útépítésre fordítandó összeg. Az ipartestület vezetője szerint tarthatatlan, hogy a Vecsést átszelő 4-es úton továbbra olyan zsúfolt legyen a közlekedés, mint jelenleg. Attól trtanak, hogy a közlekedési problémák elriasztják a befektetőket is.

Skribek elmondta, hogy a péntekre tervezett demonstrációra eredetileg 30-40 autót vártak, később azonban csak nála közel százan jelentkeztek, hogy részt vennének az útlezáráson. Miután a rendőrség elutasította kérelmüket, a szervezőknek lehetőségük lett volna arra, hogy bírósághoz forduljanak, végül azonban úgy döntöttek, hogy megvárják, amíg a parlament elfogadja a költségvetést.

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör vezetője, Hompoth Zoltán az [origo]-nak elmondta, hogy ha a parlament nem szavazza meg az elkerülő út megépítéséhez szükséges összeget, akkor januártól útlezárásokat fognak tartani. Ha a rendőrség akkor is elutasítja kérelmüket, akkor a bírósághoz fordulnak. Ha a bíróság sem engedélyezi a demonstrációkat, akkor polgári engedetlenséghez fognak folyamodni, és engedély nélkül is megtartják az útlezárásokat - mondta Hompoth.

A civil szervezet már több mint két éve küzd azért, hogy kerülő út épüljön Vecsés köré. Hompoth elmondása szerint a zsúfolt közlekedés miatt repedeznek a házak falai, és az út közelében lévő lakásokban már szellőztetni sem lehet. Legutóbb a Környezetvédelmi Minisztériumhoz fordultak, amelynek mérőcsoportja októberben vizsgálatot végzett a településen. A minisztérium helyettes államtitkára az Erdélyi Kör vezetőjéhez írt levelében közölte, a vizsgálatok megállapították, hogy a közlekedés által okozott zaj és rezgés jelentős mértékben meghaladja a határértékeket.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közúti főosztályának munkatársa közölte, hogy a tárca elképzelései szerint az M0-ás körgyűrű építése jövőre elkezdődik. A munkatárs hozzátette, a jelenleg kormány előtt lévő terv megvalósításához a minisztérium ragaszkodni fog. A tárca közlése szerint a jövő év második felében kezdődhetnek a el a munkálatok.