Az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, az április 12-13-i hétvégén lesz az ügydöntő népszavazás az EU-csatlakozásról. Medgyessy Péter miniszterelnök néhány nappal később, április 16-án írja alá a csatlakozási szerződést Görögországban.

Medgyessy Péter miniszterelnök szerda este javasolta időpontnak az április 12-ét. Korábbi javaslata, a március 15-e heves ellenállást váltott ki az ellenzékből, egyrészt, mert ünnepnapról volt szó, másrészt ellenezték, hogy a csatlakozási szerződés megismerése előtt legyen a népszavazás.

Az MSZP mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy Medgyessy a népszavazás eredményének ismeretében írja alá a szerződést. Az ellenzék pedig ahhoz ragaszkodik, hogy a szerződés szövegének ismeretében kerüljön sor a népszavazásra. Ezt az SZDSZ is támogatta. Szájer József (Fidesz) szerint április elején válik ismertté a szerződés végleges szövege. Vastagh Pál (MSZP) szerint erre már február végén sor kerülhet.

A Medgyessy által felvetett időpont úgy tűnik, valamennyi párt számára elfogadható.  "A Magyar Szocialista Párt számára teljes mértékben elfogadható a népszavazás április 12-i időpontja" - nyilatkozta az MTI-nek Vastagh. Közölte: az időpont két követelménynek is megfelel: egyrészt megismerhető lesz a csatlakozási szerződés szövege, másrészt a népszavazási időpont megelőzi a csatlakozási szerződés aláírását. Hasonlóképpen nyilatkozott Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke és Fodor Gábor, a párt ügyvivője is.

Az MDF a pénteki frakcióülést követő sajtótájékoztatón közölte, hogy szintén támogatja az április 12-13-i időpontot. Az MDF elnöke szerint a szerződés szövege valójában akkor válik véglegessé, amikor az Európai Parlament a maga eljárási rendjében támogatását adja a csatlakozási szerződéshez. "Ettől a pillanattól fogva a szerződés minden bizonnyal véglegesnek tekinthető, és ez megadja a lehetőséget arra, hogy mindenki a kész szöveg ismeretében hozza meg döntését" - fogalmazott.

A végleges döntést a hétfőn összeülő EU-nagybizottság hozza meg, de a nyilatkozatok alapján valószínűleg már csak azt kell eldönteni, hogy április 12-én szombaton vagy 13-án vasárnap legyen-e a népszavazás. A Fidesz csak hétfőn fejti ki álláspontját, de Orbán Viktor volt miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy számukra is megfelel a javasolt áprilisi időpont.