Hétfőn ítéletet hirdet a bíróság a lassan két évvel ezelőtt kirobbant Fekete Angyal-ügyben. A betegek életének kioltásával vádolt 25 éves ápolónőre az ügyészség a kiszabható 10-15 év fegyházbüntetés felső határához közeli büntetést kért, ügyvédje azonban a felmentésben bízik, ugyanis szerinte nincs bizonyíték a vádiratban szereplő gyilkosságokra.

Faludi Tímea

Hétfőn az utolsó szó jogán beszél a Fővárosi Bíróságon a Fekete Angyalként elhíresült ápolónő, Faludi Tímea, majd a bíróság ítéletet hirdet. Az ügyészség négy esetben befejezett emberöléssel, három esetben pedig emberölés kísérletével vádolja a 25 éves ápolónőt, aki a Nyírő Gyula Kórházban dolgozott 2000 májusa és 2001 februárja között. Szőgyényi József, az ápolónő ügyvédje védence felmentését kérte, mert szerinte egyetlen bizonyíték sem került a bíróság elé. A lassan két éve előzetesben lévő ápolónő ügyvédje nem tudja, mit mond majd Faludi az utolsó szó jogán, nem is próbálja meg befolyásolni, hiszen eddig sem hallgatott rá - mondta Szőgyényi az [origo]-nak.

Az ügy lassan két évvel ezelőtt, 2001 februárjában robbant ki, amikor a rendőrségen bejelentést tett a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója, mert az I. számú belgyógyászati osztályon felmerült a gyanú, hogy az egyik nővér halálba segíti a betegeket. Pár nappal később a rendőrség sajtótájékoztatón jelentette be: F. Tímea ápolónő bevallotta, hogy körülbelül 40 menthetetlen, szenvedő idős beteget segített halálba. Az ápolónő akkor azt állította, hogy morfinnal vagy seduxennel kevert káliumot nyomott a betegek vénájába. Tímeát az osztályon, ahol sok súlyos beteget, és haldoklót kezeltek, Fekete Angyalnak és halálmadárnak hívták, mert sokszor előre jelezte, hogy mikor, melyik beteg fog meghalni.

Az ápolónő a rendőrségi vizsgálat és a bírósági tárgyalások során többször változtatta vallomását, két egyforma vallomása szinte nem volt. Eleinte arról beszélt, hogy halálba akarta segíteni a betegeket, később azonban már "csak" arról, hogy fájdalmat akart csillapítani azokkal az injekciókkal, amiket nővérként nem lett volna jogosultsága beadni.

Az elmeszakértő és a pszichológus nem állapított meg nála olyan betegséget, ami miatt kizárható lenne a büntethetősége, ügyvédje szerint azonban védence "kóros mesélő", az általa kitalált eseményeket maga is elhiszi. Ezt az ápolónő többször is alátámasztotta, egy alkalommal azt mondta a bíróságnak: már egyáltalán nem biztos benne, hogy amit korábbi vallomásaiban elmondott, az a valóság volt-e vagy csupán fantáziája szüleménye. Ügyvédje szerint a könnyen befolyásolható lányra nagy hatással volt a hazugságvizsgálat, amit letartóztatása után végeztek rajta, akkor ugyanis azt mutatta ki a poligráf, hogy 40-50 beteg halálánál segédkezett. A vizsgálat óta keresi arra a választ, hogy kik lehettek azok a betegek, akiknek a halálához hozzájárult, előtte ez meg sem fordult a fejében - mondta védője.

A vádirat szerinti gyilkosságokat és gyilkossági kísérleteket a május óta tartó tárgyalásokon - az ügyvéd szerint - nem sikerült bizonyítani. Az ápolónő időnként a vádiratban szereplő gyilkosságoknál többet is magára vállalt, néha azonban azt mondta, hogy már abban sem biztos, hogy adott-e be gyógyszereket orvosi utasítás nélkül. Szemtanúja nem volt az állítólagos gyilkosságoknak, illetve egy segédápoló mondta azt a bíróságon, hogy látta, amint az ápolónő vénás injekciót ad be, azt azonban nem látta, hogy pontosan milyen gyógyszert fecskendezett be. Faludi Tímea dicsekedett a segédápolónak azzal, hogy önhatalmúlag ad be injekciókat, szerette volna felkelteni a fiatalember figyelmét. A tárgyalásra beidézett orvosok jó munkatársnak mondták Faludit, és nem tartották elképzelhetőnek, hogy a lány szándékosan halálba segített betegeket, már csak azért sem, mert az általa említett gyógyszerek másként hatottak volna, mint ahogy az bekövetkezett.

A vádiratban az szerepel, hogy Faludi Tímea több betegnek adott be halálos injekciót a fővárosi Nyírő Gyula kórházban 2000 májusa és 2001 februárja között. Az ügyészség szerint négy esetben befejezett emberölés, három esetben pedig emberölés kísérlete látszik bizonyítottnak. Egy halálesetet az ügyészség végül ejtett, így az eredeti nyolc helyett, hét esetben vádolják emberöléssel és emberölési kísérlettel. Az ügyészség a kiszabható 10-15 év szabadságvesztés felső határához közeli mértékű büntetést kért az ápolónőre, a bűncselekményért szintén kiszabható életfogytiglani szabadságvesztést azonban nem indítványozta. Szőgyényi József, az ápolónő védője - bizonyíték hiányában - felmentést kért, ellenkező esetben fellebbezni fog.

Fotó: Barakonyi Szabolcs