Az Orbán-kormány alatt keletkezett gyanús ügyletekben folytatott vizsgálatok befejezésére nem szabtak határidőt Keller László közpénzügyi államtitkárnak - mondta a Népszabadságnak Keszthelyi András kormányszóvivő-helyettes.

Nincs kormányhatározat arról, hogy meghatározott határidőre be kellene fejezni az Orbán-kabinet alatt keletkezett gyanús ügyekben folytatott vizsgálatokat. A Miniszterelnöki Hivatalhoz (Meh) tartozó közpénzügyi államtitkárság vezetője is cáfolta, hogy neki a hónap végéig, vagy más időpontig számot kellene adnia a vizsgálatok menetéről. A Népszabadság azonban kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Kellernek idővel mindenképpen tájékoztatást kell adnia a vizsgálatok állásáról.

Eddig több mint három tucat ügyben folytatnak vizsgálatot az érintett intézmények, minisztériumok vagy a Meh. A rendőrség 12 ügyben nyomoz, eddig 29 gyanúsított van. A büntetőügyek mellett polgári peres eljárások is indultak, amelyek a feltételezések szerint jogsértő módon elköltött közpénzeket próbálják visszaszerezni.

Keller László tevékenységét pártján belül is többen kritikusan nézik. A jobboldal pedig egyenesen inkvizítornak tartja. Répássy Róbert fideszes képviselő szerint - aki 27 kérdést intézett a Meh és Keller tevékenységével kapcsolatban a kancelláriaminiszterhez - a közpénzügyi államtitkár koncepciós eljárásokat felügyel és bosszúhadjáratot folytat.