Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök több közvetlen munkatársa máris távozott a hivatalból azt követően, hogy kiderült: az elnök valószínűleg lemond tisztségéről - állítja az ORTT egyik munkatársa. Az elnöki posztra leginkább Ladvánszky György, MSZP-s testületi tag esélyes, aki szívesen elfogadná a felkérést. Több ötlete is van, hogyan lehetne működőképesebbé tenni az ORTT-t, például sokkal több javaslattal élnének a törvényhozók felé.

Hivatalosan nem tudnak arról az ORTT-ben dolgozók, hogy Körmendy-Ékes Judit elnök lemond tisztségéről, ám az elmúlt napokban megsokasodó jelek egyértelműen erre utalnak. Az egyik ott dolgozó például az [origo]-nak elmondta: Körmendy-Ékes titkárságán máris többen távoztak, akik pedig maradtak, azok is a készülő változásokról beszélnek. Az ORTT elnöke hivatalosan hétfőn nyilatkozik döntéséről.

Az új elnököt az Országgyűlés a miniszterelnök és a köztársasági elnök javaslata alapján egyszerű többséggel választja meg. Az [origo] információi szerint Ladvánszky György tölti be a posztot, aki eddig az ORTT MSZP-s tagja volt. Ladvánszky csupán annyit mondott: tudomása szerint töretlen a bizalom iránta. Az [origo] információi szerint azonban szóban már jelezték is Ladvánszkynak, hogy őt jelölik az elnöki posztra. Az MSZP-s tag arra a kérdésre, hogy elvállalná-e a tisztséget, azt mondta: ilyen ajánlatot nem lehetne visszautasítani.

Tímár János SZDSZ-tag szerint ugyanakkor Körmendy-Ékes távozását csak akkor lehet biztosra venni, ha már ezt bejelentette. Utódjáról pedig a miniszterelnök és a köztársasági elnök dönt, így korai szerinte esélyt latolgatni.

Ladvánszkynak ugyanakkor máris több ötlete is lenne arra, hogyan lehetne működőképessé tenni az ORTT-t. Szerinte felül kell emelkedni a napi pártpolitikai csatározáson. Emellett több olyan feladat is felhalmozódott, amiket Körmendy-Ékes idején szerinte csak elodáztak. Példaként említette, hogy a rádiós műsorszolgáltatási díjak ügyében dönteni kell, csakúgy mint több műsorszolgáltatási szerződésről vagy a médikutatás kérdéséről. (A Sláger Rádióval egy éve pereskedik az ORTT, de a többi adó is jelezte, hogy túlzónak tartja a sugárzási díjat.) Hozzátette: még az OVB által megállapított kampánycsend-sértéseket sem bírálták el. "Hatósággá degradálódott az ORTT" - állította az MSZP-s delegált.

Ladvánszky szerint az ORTT-nek át kell vennie a kezdeményezést. Példaként említette a valóságshow-k ügyét és a korhatáros műsorszámokat jelző sárga karikát. Ez utóbbival kapcsolatban a szocialista delegált a törvényalkotóknál kezdeményezne változtatást annak érdekében, hogy a piktogramot ne kelljen állandóan vetíteni. Emellett kisebb és kevésbé feltűnő színűre - a vita során az MSZP-s tag a kéket javasolta - váltaná a jelet Ladvánszky, akit magánemberként szintén zavar a piktogram.

Kapcsándi Dóra