Egy most elkészült szakértői jelentés szerint mindössze 800 ezer forintot ér az a XXII. kerületi telek, amelyért ötvenmillió forintot fizetett ki az ÁPV Rt. tulajdonában levő Váltó-4 Libra Rt. Az ingatlanforgalmazással és -fejlesztéssel foglalkozó társaság két éve vette meg a telket Körmendy-Ékes Judittól, az ORTT elnökétől és annak testvérétől - írja a Népszabadság. Körmendy-Ékes a vagyonnyilatkozatában pinceként tüntette fel az ingatlant.

Lakópark tervezett építésével indokolta Nagy István, az ÁPV Rt. százszázalékos tulajdonában lévő Váltó-4 Libra Rt. elnök-vezérigazgatója 2000-ben, hogy a cég miért vesz meg egy ingatlant a budafoki Kő utcában, egy nem építési övezetben szokatlanul magas árért, 50 millió forintért. Az eladó Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke és testvére, Eszter volt.

A telken két éve egy kapavágást sem végeztek el. Ezt nem is tehették volna, hiszen az ingatlan úgynevezett Z-E-Z (zöld-egyéb-zöld) keretövezet besorolású, vagyis nem beépíthető. A telek alatt ugyanis korábban gombapinceként működő barlang van, így azon legfeljebb füvesíteni lehet. Ez a megkötés már az adásvétel idején ismert volt. A Váltó-4 ennek ellenére kifizette az ötvenmillió forintot. A két évvel ezelőtti szerződés miatt jelenleg vizsgálat folyik az ÁPV Rt.-nél. Ennek részeként elkészült szakértői jelentés mindössze 800 ezer forintra becsülte fel a beépíthetetlen ingatlant.

A gazos, elhanyagolt területhez utat és közműveket kellene kiépíteni. A hat helyrajzi számon lévő ingatlan összesen 15 ezer négyzetméter, ám az elvileg hasznosítható területet csökkenti például egy 2500 négyzetméteres transzformátorház. Lakóparkot tehát csak akkor húzhatnának fel itt, ha az övezetet átminősítenék. Ez a szerződéskötés óta nem történt meg, sőt a XXII. kerületi önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint egyelőre arra nem is lehet számítani. 

A Körmendy-Ékes Juditékkal kötött szerződés kitér arra az esetre is, ha a kétes kimenetelű beruházás zöld utat kapna. A sikeres átminősítés után a Váltó-4 további 37 millió forintot utal át az eladónak. Így a telek végső ára 87 millió forint lenne. Igaz, a szerződés tartalmaz egy kikötést is: ha 2003 januárjáig a telek nem lesz átminősítve, akkor a további 37 milliót nem kell kifizetni.

A Népszabadság információi szerint egyébként készült egy olyan szakvélemény is, hogy a földdarab - amennyiben mégis hatósági pecsét kerülne az építési engedélyre - 118 millió forintot érne. Egy másik becslés azt állítja, hogy a telek jelenlegi állapotában nem ér többet 800 ezer forintnál, ezt azonban több több becsüs kétségbe vonta - szerintük egy ekkora terület három-ötmilliót mindenképpen megér. Körmendy vagyonnyilatkozatában pinceként tüntette föl az ingatlant.

A vizsgálat lezárásáig az ÁPV Rt.-nél nem kívántak nyilatkozni az ügyről. Nagy István, a Váltó-4. Libra, a Postabank ingatlanbefektetésekkel foglalkozó cégének volt vezetője nem cáfolta, hogy ismeri Körmendy-Ékest, a tranzakcióra azonban már nem emlékszik - írja a Népszabadság.