A matricahasználat alóli mentesítést kér Siófok a várost elkerülő Aliga és Zamárdi közti 20 kilométeres M7-szakasz használatára, hogy ne következzen be közlekedési káosz a településen - közölte szombaton a siófoki Városháza. A Fidesz szerint az áremelés mértéke túlzott, csak az inflációnak megfelelő 5 százalékos díjemelést tartanak elfogadhatónak.

Az M7-es autópályán bevezetendő, túlzottan magas díj eredménye az lesz, hogy a régi balatoni műútra, a 70-esre, illetve belterületen a 70/A útra terelődik a távolsági forgalom jelentős része, és a Siófokra zúduló forgalomnövekedés katasztrofális helyzetet okozhat - mondta a település polgármestere, Balázs Árpád.

A városon átvezető főút három általános iskola, egy óvoda, a kórház és a rendelőintézet mellett, Siófok legnagyobb lakótelepein halad el, s amikor különböző okok miatt erre az útra terelték az M7 valamelyik irányának a forgalmát, teljesen lehetetlenné vált a közlekedés, mondta a polgármester.

A Balaton térségében született minden környezetvédelmi és területfejlesztési elképzelés megfogalmazza, hogy a közúti közlekedést a vízparttól, az üdülőövezetektől és a lakóterületektől távolabb eső tehermentesítő utakra kell terelni, hogy csökkenjen a légszennyezettség és a zaj. Ezért a város vezetése azt javasolja, hogy az autópálya használati díjat 2003-tól a tervezettnél kisebb mértékben emeljék, és hogy Székesfehérvár, valamint Balatonvilágos és Zamárdi között ne vezessék be a matrica-ellenőrzést.

Ezzel, Tatához és Hatvanhoz hasonlóan, a két nagyváros mellett elkerülő, tehermentesítő útként működne az autópálya - hangzott el a Városháza sajtótájékoztatóján.