Míg 2000 és 2002 között 20 ezer forintról 24 ezer forintra nőtt a matrica díja, 2003-ban a tervezett 30 százalékos emeléssel 31 ezer forintra nőhet. Ez azt jelentené, hogy drágább lenne Magyarországon az autópálya, mint Ausztriában - mondta Manninger Jenő, keszthelyi országgyűlési képviselő, volt közlekedési államtitkár.

Az ellenzéki politikus szerint az áremelés mértéke túlzott, csak az inflációnak megfelelő 5 százalékos, mintegy ezer forintos díjemelést tart elfogadhatónak, az érintett városok melletti pályaszakaszok esetében pedig a matrica-használat alóli kivonást javasolja.

A Balaton-régió közlekedése egységes rendszert alkot, s a 71-es út mellett élőknek sok helyen még a déli partiaknál is súlyosabb gondokkal kell megküzdeniük. Az előző kormány tervei szerint 2006-ra megépült volna a Veszprém és Világos közti elkerülő út, de ennek semmi nyoma a jövő évi költségvetésben - mondta Bóka István, országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere. Hozzátette: bíznak abban, hogy ennek ellenére 2006-ra mégis elkészül legalább a Fűzfő és Világos közti rész.