Az előző kancelláriaminiszter szerint két oka volt a jobboldal választási vereségének: nem szólították meg a középen álló bizonytalan szavazókat, valamint nem vették komolyan azt, hogy "a szocialisták tudatosan készülnek választási csalásra."

Stumpf István elemezte a jobbközép pártok országgyűlési és önkormányzati választásokon elszenvedett vereségének okait, és megállapította: stratégiai hiba volt, hogy a Fidesz nem szólította meg a középen lévő bizonytalan szavazókat, illetve nem vették komolyan azt, hogy - mint fogalmazott - a szocialisták tudatosan készülnek választási csalásra a szavazóköri aktivisták mozgósításával. Stumpf szerint a szocialisták jól szervezett informatikai hálózatuk és aktivistáik segítségével pontosan beazonosították a potenciális szocialista szavazókat, a választás napján pedig felkeresték őket és rávették a voksolásra. Az előző kormány kancelláriaminisztere minderről a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület választások utáni társadalmi körképről rendezett konferenciáján beszélt. 

Sok hibát követtünk el a kampány során - ismerte el a politikus. Hibának nevezte azt is, hogy a Fidesz nem szállt be a szocialisták "licitkampányába" és hogy nem sikerült válaszolniuk a személyes hangvételű vádakra, amelyek "leszivárogtak az emberekhez".

A politológus szerint a következő év fontos lesz, mert kiderült, hogy a kormánynak nincs világos társadalmi víziója és politikája, emellett nincs módja teljesíteni választási ígéreteit. Félő, hogy tavaszra komoly feszültségek keletkeznek a társadalomban, különösen az önkormányzatok esetében, hiszen igen nagy finanszírozási hiány várható - tette hozzá Stumpf István, aki szerint az ellenzék jelenlegi feladata a számonkérés, az értékek képviselete és a vádak visszaverése.

Stumpf István szerint a kormánypártok részéről durva kísérlet folyik arra, hogy az elmúlt négy évet kitöröljék a magyar politikatörténetből, ennek módja pedig az, hogy kriminalizálják az előző kabinet működését. Alkotmányosan is kétséges, hogy egy politikai mandátummal bíró politikai államtitkár, nem válogatva az eszközökben, hangulatot szítva, átnyúlva rendőrség és ügyészség fölött, munkájukat befolyásolva megpróbálja bebizonyítani, hogy az elmúlt négy év valójában kudarc, és azért nincs pénz a választási ígéretek valóra váltására, mert mindent elköltött az előző kormány - fogalmazott Stumpf István.

Ismeretes: a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) működésével kapcsolatban eddig négy gyanúsítottat tart számon a rendőrség. Köztük van az előző közigazgatási államtitkár, Bártfai Béla, valamint a MeH felügyelete alá tartozó informatikai kormánybiztos, Sík Zoltán, akiket hűtlen kezeléssel gyanúsítanak.