Kilenc év fegyházat kapott a Fekete Angyal

Kilenc év fegyházra ítélték első fokon a Fekete Angyalt. A bíróság több emberen elkövetett emberölés kísérletéért és négy rendbeli foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért marasztalta el a Nyírő Gyula Kórház volt ápolónőjét, akit emellett véglegesen eltiltottak hivatása gyakorlásától. A nem jogerős határozat ellen az ügyész súlyosbításért, a védő elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Forrás: ORIGO

A bíróság első fokon kilenc év fegyházra ítélte a Fekete Angyalként elhíresült ápolónőt több emberen elkövetett emberölés kísérletéért és négy rendbeli foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért. A Nyírő Gyula Kórház volt nővérét mellékbüntetésként végleg eltiltották foglalkozásának gyakorlásától.

A bíró az indoklásban elmondta, hogy elsősorban a vádlott beismerő vallomására és az orvosi dokumentációkra alapozta az ítéletet. Bizonyítéknak tekintette emellett a Faludi Tímea mellett dolgozó segédápoló vallomását, aki több haláleset idején is együtt ügyelt a vádlottal a kórházban, és részben látta, részben a nővér saját elmondásából szerzett tudomást a halálos injekciók beadásáról. A bíróság figyelembe vette más ápoló kollégák vallomását is, akik azt állították, Faludi többször is mondta nekik egy-egy betegre, hogy akkor azt is "elteszi".

A bíróság nem fogadta el a védelem érvelését, miszerint a vádlott mindig mindenkinek meg akart felelni. A vádlott inkább saját védőjének próbált megfelelni, és a védő nyomására próbálta visszavonni és enyhíteni vallomását, de amikor konkrét esetekről esett szó, nem tudta ehhez tartani magát - mondta Sándor Zsuzsa bíró. Faludi hazudozásaival kapcsolatban a bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a korábbi hazugságai, amikor például azt mondta a munkatársainak, hogy férjhez ment, azt a célt szolgálták, hogy könnyebben be tudjon illeszkedni, ugyanolyannak tűnjön, mint egy átlagos ember. A betegek életének megrövidítése azonban nem ilyen, tehát abból, hogy korábban sokat hazudott, nem következik, hogy a beismerő vallomásakor is hazudott volna. A bíró szerint a Nyírő kórház volt nővérének nagy fokú empátiája van, ami istenség-tudattal párosult, és hol a beteg, hol az orvos szerepébe képzelte magát.

Faludi személyiségéről az orvos szakértők megállapították, hogy pszichopátiás, szociopátiás, időnként infantilis, de az elmeorvos teljesen beszámíthatónak találta. Vallomása általában rendezett volt, csak akkor vált zavarossá, amikor korábbi beismerő vallomásait próbálta visszavonni, enyhíteni - mondta az ítélet indoklásában a bíró, aki azt is hozzá tette: "nem tudott magában dűlőre jutni, hogy elvállalja ezeket a bűncselekményeket, vagy sem".

Három esetben emberölés bűntettének kísérletében találták bűnösének a volt ápolónőt. A bíró magyarázatként hozzáfűzte, hogy ezek között volt olyan eset, amelyben bizonyítottnak látták a vádlott közvetlen közreműködését a beteg halálában, de volt olyan is, ahol ezt csak valószínűsíteni lehet. A bíróság ezért ezt a három esetet összevonta, és emberölés bűntettének kísérletét állapította meg. Négy másik esetben foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetést állapítottak meg.

A bíró megerősítette a védelemnek azt az álláspontját, hogy objektív módszerekkel nem lehet bizonyítani a vádlott bűnösségét, még akkor sem, ha elvégezhették volna az áldozatok boncolását. A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az ítélet meghozatalához a vádlott vallomásai, az orvosi dokumentációk és az orvosi szakvélemények elegendő bizonyítékul szolgáltak.

Az ügy kapcsán gyakran szóba került az eutanázia, pedig itt szó sincs eutanáziáról - mondta a hétfői ítélethirdetéskor a bíró. Eutanázia esetén ugyanis a beteg kéri, hogy mihamarabb vessenek véget szenvedésének, ezek a betegek pedig nem kérték a nővértől, hogy rövidítse meg életüket - tette hozzá.

Az ügyész súlyosbításért, a védelem elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. Szőgyényi József védőügyvéd elmondta, hogy a vádiratban szereplőhöz képest enyhébb büntetést kapott védence, de ennek ellenére úgy véli, hogy tévesen állapították meg a tényállást, és ezért fellebbezett felmentésért, illetve enyhítésért. Faludi Tímea lassan két éve van előzetesben, ezt az időt beszámítják a kirótt 9 éves büntetésbe.

A Fekete Angyalként elhíresült ápolónő a hétfői tárgyaláson az utolsó szó jogán elmondott rövid beszédében elnézést kért a bíróságtól, hogy feltartotta őket ezzel az üggyel. Hozzátette, sajnálja azt, hogy korábban nem hallgatott az ügyvédjére, ezúttal azonban csatlakozni kíván ahhoz, amit védője képviselt a tárgyalás során. Az ügyvéd perbeszédében az ápolónő felmentését kérte.

A Fekete Angyal ügye lassan két éve, 2001 februárjában robbant ki, amikor a rendőrségen bejelentést tett a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója, mert az I. számú belgyógyászati osztályon felmerült a gyanú, hogy az egyik nővér halálba segíti a betegeket. Pár nappal később a rendőrség sajtótájékoztatón jelentette be: F. Tímea ápolónő bevallotta, hogy körülbelül 40 menthetetlen, szenvedő idős beteget segített halálba. Az ápolónő akkor azt állította, hogy morfinnal vagy seduxennel kevert káliumot nyomott a betegek vénájába. Tímeát az osztályon, ahol sok súlyos beteget, és haldoklót kezeltek, Fekete Angyalnak és halálmadárnak hívták, mert sokszor előre jelezte, hogy mikor, melyik beteg fog meghalni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK