Jancsó az EU-csatlakozás ellen kampányol

Zenészek, filmesek, tudósok és politikusok vitatkoztak a Parlamentben hétfőn megrendezett konferencián az uniós csatlakozásról. A rendezvényen részt vett Bródy János, Zorán, Koltai Lajos, Jancsó Miklós, Glatz Ferenc, Göncz Árpád és Boross Péter is. A legtöbben a csatlakozást népszerűsítették, Jancsó azonban erre nem volt hajlandó. Szerinte úgyis csak másodosztályú állampolgárok leszünk az EU-ban.

Jövőnk Európa címmel konferenciát rendeztek a Parlament felsőházi termében hétfőn. A rendezvényen több ismert művész - Jancsó Miklós filmrendező, Koltai Lajos operatőr, Zorán és Bródy János - is részt vett. Emellett Glatz Ferenc, az akadémia volt elnöke és több politikus - Szili Katalin házelnök, Szabó Iván volt ipari miniszter is beszélt az uniós csatlakozás várható hatásairól. A konferencia célja, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása előtt társadalmi párbeszédet kezdeményezzenek.

Zorán egy dalszövegekből összeállított beszédet olvasott fel a Parlamentben. Ebben azt mondta el, hogy egy olyan Európát szeretne, amelyben ha nem csinál rosszat, nem is kell félnie senkitől. Koltai Lajos az európaiság fontosságáról beszélt.

A konferencián Jancsó Miklós - a többi felszólalótól eltérően - nem kampányolt az uniós csatlakozás mellett. Szerinte ugyanis csak másodosztályú tagok leszünk az EU-ban. Emellett a piaci versenynek is az árnyoldalai erősödnek majd szerinte, ha az Európai Unió tagjai leszünk.

A rendezvény fővédnöke Medgyessy Péter miniszterelnök, elnökei pedig Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Kovács László külügyminiszter volt. A konferencia fő célja az, hogy az uniós csatlakozás küszöbén társadalmi párbeszédet kezdeményezzen, alakítsa az integrációval kapcsolatos közvéleményt.