Napokon belül beadja lemondását Körmendy-Ékes Judit, az ORTT fideszes elnöke. Döntéséről a Fideszben egyedül Orbán Viktor volt miniszterelnökkel egyeztetett. Azt egyelőre nem tudja az elnök, milyen hatállyal mond le. Körmendy-Ékes szerint várható utóda, Ladvánszky György MSZP-s tag szakmailag alkalmatlan az elnöki posztra.

"Napokon belül beadom lemondásomat az Országgyűlés elnökének" - jelentette be hétfői sajtóbeszélgetésén Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió Testület fideszes elnöke. Azt még nem tudja pontosan, hogy milyen hatállyal távozik. Mint mondta az a célja, hogy a lehető legrövidebb ideig maradjon elnök nélkül a testület. Hozzátette: döntéséről egyedül az őt jelölő Orbán Viktor volt miniszterelnökkel beszélt.

Körmendy-Ékes szerint "egy furcsa és végiggondolatlan hatalmi logika" lehet az ellene folytatott támadások hátterében. Az elnök fenntartja azt az állítását, miszerint az MSZP úgy akarja őt eltávolítani, hogy közben az ORTT-nek is kárt okozzon. Úgy véli: szakmailag nem lehetett megkérdőjelezni munkáját. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy a szakmai fórumokon és külföldön is jó a testület megítélése.

Az elnök szerint - aki három éve tölti be tisztségét, előtte tag volt az ORTT-ben - hat éven keresztül nagy szolidaritás volt a testületben, azonban 2000-től, amikor beválasztották az MSZP-s jelölt Ladvánszky Györgyöt, a "szakmai integritás megtartása" vált feladattá Ladvánszkyval szemben, aki Körmendy-Ékes szerint "politikai mezőben mozog". Az utódjaként emlegetett Ladvánszky Körmendy-Ékes szerint szakmailag nem alkalmas arra, hogy az ORTT elnöke legyen.

A lemondására készülő elnök állítja: az egész médiarendszer és az ORTT is inog, elnöktől függetlenül. Szerinte a parlament által kifogásolt hibák 99 százaléka nem az ORTT tevékenységében, hanem a médiatörvényben gyökerezik. Mint mondta: három lábon állt a testület, és ebből kettőt kihúztak, amikor eltörölték az üzembentartási díjat és hogy tehetetlen az ORTT a sugárzási díjat nem fizető rádiókkal szemben (a Sláger Rádióval egy éve pereskedik az ORTT). "Ilyen mélyre nem süllyedtünk még" - állította az elnök.

Körmendy-Ékes szerint elengedhetetlen a médiatörvény módosítása. A parlamentnek azt is el kell döntenie - tette hozzá -, hogy akarja-e jelen formájában az ORTT-t. A szükséges változtatások között említette a közszolgálati és a kereskedelmi médiumok finanszírozásának szétválasztását, illetve azt, hogy a jogszabályból ki kellene emelni a távközlésre vonatkozó előírásokat. Ezek helyébe a tartalomszabályozás technikától függetlenül alkalmazható előírásait helyezné a távozó elnök. Hozzátette: meg kell oldani a közszolgálati médiumok feladatokhoz kötött, normatív és garantált finanszírozását, valamint tisztítani kell az ORTT profilját. "Komoly hatósággá kell tenni az ORTT-t" - közölte Körmendy-Ékes.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy több kérdésben is lassan reagált az ORTT, az elnök azt mondta: szerinte jól döntöttek, amikor egy-egy kérdést a politikai nyomás ellenére nem emeltek ki, ahnem a szokásos eljárásrendet követték.

Az ORTT távozó elnöke szerint politikai okokból támadták magánéletét is, így próbálva őt ellehetetleníteni. Állítása szerint megsúgták neki, hogyha távozik posztjáról, akkor az ORTT több pénzt kap a költségvetésből. Körmendy-Ékes elmondta: a férje büntetőügye rendeződni látszik, a szombaton megjelent telekeladási-ügyét koholmánynak tartja, a Czeizel-ügyben játszott szerepére (elsőfokon felfüggeszett szabadságvesztésre ítélte a bíróság) pedig büszke.

Körmendy-Ékes egyelőre nem tudja, mivel fog a jövőben foglalkozni. Mint mondta: több ajánlatot is kapott már, de valószínűleg egy ideig pihenni fog. Hozzátette: végkielégítést nem fog kérni, ha a testület viszont megszavazza, nem fogja visszautasítani.

Utódjáról még később egyeztet az MSZP és az SZDSZ. A miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek közösen kell jelölnie egy személyt, akit a képviselők több mint felének támogatása esetén neveznek ki négy évre.

Kapcsándi Dóra