1989 előtti titkos jelentéseket adtak át

A mostani iratátadással a rendszerváltás előtti időkből hamarosan csak a nemzetbiztonsági érdekből őrzött dokumentumok maradnak a titkosszolgálatoknál. A Történeti Hivatalhoz került ugyanis 500 munkadosszié (a III/II és III/I ügyosztály munkásságából), valamint egymillió oldal hírszerzési irat.

Az egykori elhárításnál és a hírszerzésnél, azaz III/II-es és III/I-es csoporfőnökségnél keletkezett munkadossziékat adtak át a Történeti Hivatalnak. A Nemzetbiztonsági Hivatal, a III/II jogutódja irattárából átkerülő ötszáz ügynök munkadossziéja közel százezer oldal jelentést tartalmaz a rendszerváltás előtti időkből, az 1957 és 1975 közötti időszakból. Az Információs Hivataltól, a hírszerzés útódjától pedig mintegy egymillió oldalt kitevő hírszerzési iratot kapott a Történeti Hivatal, amelyek az ötvenes évek és 1989 közötti időszakban keletkeztek.

Az összes olyan rendszerváltás előtti dokumentum átkerült a titkosszolgálatoktól a Történeti Hivatalba (TH), amelyek nem veszélyeztetik a nemzetbiztonságot - mondta a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár, Tóth András, aki hozzátette: ez azt jelzi, hogy semmi céljuk nincs a titkosszolgálatoknak a dokumentumokkal.

Nem zárom ki, hogy az átadott dokumentumok feldolgozása alapján politikai szereplők érintettsége derülhet majd ki - mondta az [origo] kérdésére az államtitkár, aki szerint az iratok kutatásával és publikálásával árnyaltabbá válhat az adott korszakról ismert kép.

Az átadott iratokat először a TH kutatói dolgozzák fel, majd - azokat, amelyek nem titkosak - a kutatók kutathatják. A személyi adatokat tartalmazó részek a kutatók számára sem lesznek nyilvánosak, csak akkor, amikor lejár a titkosságuk.

A napokban a román miniszterelnök egy román titkosszolgálati dossziét adott át Medgyessy Péter kormányfőnek, amely Nagy Imre 1957-es romániai száműzetése idején titkos megfigyelésekből állítottak össze. Várhatóan a többi negyvenkilenc dossziét is hamarosan átadja a román fél, így a magyar kutatók is hozzáférhetnek a teljes anyaghoz - számolt be Tóth András.

KAPCSOLÓDÓ CIKK