Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa szerint Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke politikai áldozatként mutatja be önkéntes távozását. Úgy véli: az elmúlt években számos szakmai hibát vétett a testület. Emellett szerinte Körmendy-Ékes magánéleti ügyei - a nem jogerős szabadságvesztésről szóló ítélet vagy legutóbb a telekügy - miatt is már korábban le kellett volna mondania az elnöknek.

Újhelyi István szocialista médiapolitikus szerint Körmendy-Ékes Juditnak, az ORTT elnökének nyilatkozatai arra utalnak, hogy Körmendy-Ékes a testület jövőjét is alá akarja rendelni saját politikai érdekeinek.

A politikus számos ponton támadja a lemondani készülő elnököt. "Az ORTT elnökének jelentős felelőssége van abban, hogy az elmúlt években a közszolgálatiság minimuma sem érvényesült Magyarországon, a közszolgálati médiumok folyamatosan és tudatosan hágták át a pártatlan és elfogulatlan tájékoztatás írott és íratlan szabályait. A médiahatóság szakmai munkáját, frekvencia kiosztási gyakorlatát és pénzügyi támogatási módszereit számos szakmai szervezet mellett az Európai Uniós országjelentés is bírálta" - állítja közleményében Újhelyi.

A képviselő felidézte, hogy az ORTT elnöke vitába szállt az ombudsmann helyettesének a Pannon Rádió jogsértő működését feltáró vizsgálati eredményével, valamint "elhárította a választások idején a pártatlan tájékoztatás normáit be nem tartó közszolgálati médiumokkal kapcsolatos fellépést". "Miközben az ORTT, elnöke vezetésével a törvényben előírt ellenőrzési, felügyeleti jogkörét sem tudta teljesíteni, személyes céljainak megfelelően újabb területeken - így az internet esetleges szabályozásának kérdésében - igyekezett önmagának további kompetenciákat szerezni" - vélte a politikus.

Újhelyi szerint Körmendy-Ékesnek már akkor önként távoznia kellett volna posztjáról, amikor a bíróság a Czeizel-ügyben első fokon 3 hónap, egy évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. "Ugyancsak nem politikai, hanem erkölcsi megítélés alá tartozik a most nyilvánosságra került telekeladási ügye is" - írta közleményében a szocialista képviselő.

Újhelyi szerint az ORTT elnöke "lebegteti" távozását, hogy ezzel is a testületet hozza nehéz helyzetbe. "Csupán remélni tudjuk, hogy miután a szakmai normákat a múltban az általa vezetett testületben érvényesíteni nem akarta, legalább nem akadályozza meg, hogy a testület a jövőben megfelelően láthassa el munkáját" - zárta közleményét Újhelyi István.