Új parancsnokot neveztek ki a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-Dunántúli Parancsnokságának élére. A VPOP nem kívánta részletezni a vezetőváltás körülményeit, de alig egy hete derült ki, hogy egy 470 milliós visszaélés miatt belső vizsgálat indult a parancsnokságon, és több vámost is felmentettek.

Arnold Mihály altábornagy, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka 2002 november 29-i hatállyal felmentette tisztségéből Varga József ezredest, a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságának vezetőjét.

A felmentett parancsnokot 30 napon belül nevezik ki új beosztásába - közölte a VPOP. Megüresedett posztjára december 2-i hatállyal Móricz Tibor alezredest nevezték ki.

A parancsnokváltás okairól Sipos Jenő, a VPOP szóvivője nem kívánt részleteket közölni, ugyanakkor a hatóság november 28-i közleményéből többek között az derült ki, hogy egy 470 millió forintos vámcsalás miatt belső vizsgálatok indultak a parancsnokságon és több vámost azonnali hatállyal felfüggesztettek.

A vámcsalást úgy követték el, hogy egy szekszárdi cukorimportőr 218 esetben hamis bankbizonylatokkal igazolta a rá kiszabott vám befizetését. A hamis bizonylatokat a zalaegerszegi vámhivatal el is fogadta. A visszaélést két évig nem vették észre.