A Tasnádi Péterre első fokon kiszabott ítélet hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését indítványozta védőbeszédében az elsőrendű vádlott védője a Legfelsőbb Bíróságon tartott szerdai tárgyaláson. A büntetőper másodfokú tárgyalása kedden kezdődött, amikor az ügyészség képviselője az első fokon kiszabott büntetések súlyosbítását kérte.

Tasnádi Pétert első fokon négy és fél évre ítélte több bűncselekmény miatt a Pest Megyei Bíróság, az ellene felhozott maffiavádak alól viszont felmentette. Szikinger István szerdán védőbeszédében úgy vélekedett, hogy az eljárásban törvénysértések és szabálytalanságok történtek, amelyek mindegyikét részletesen kifejtette a bírósághoz beadott írásos indoklásában. Az ügyvéd állítása szerint a rendőrség a nyomozáskor hatásköri és illetékességi szabályokat sértett. Példaként említette azt, hogy Tasnádival sokáig nem közölték az alapos gyanú tényét. Szikinger István kitért arra, hogy a terhelő tanúk szavahihetetlennek bizonyultak, vallomásuk megtételekor pedig a gyanúsítottaknak és védőiknek nem volt lehetőségük kérdéseket feltenni, ezt szándékosan nem engedték.

Az ügyvéd a rendőrség terhére rótta, hogy önkényesen állapították meg a tényállást, részletes felderítés nélkül. Hozzátette: a rendőrség több tanút meg sem próbált felkutatni. Szikinger István kiemelte, hogy a rendőrség vezetése nem tartotta tiszteletben az ártatlanság vélelmét sem; példaként említette, hogy Orbán Péter akkori országos rendőrfőkapitány 2000 elején nyilatkozott arról, hogy mit követett el Tasnádi Péter. Az ügyvéd szerint hamis tartalmú vallomásokat használt fel az első fokon eljáró bíróság, amelynek az eljárását ugyan elismerik, de következtetéseit nem. Kiemelte: az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor nem vette figyelembe, hogy Tasnádi Péter huzamosabb ideig előzetes letartóztatásban volt.

Május 16-án, az elsőfokú ítélet kihirdetését követően Tasnádi Pétert a Pest Megyei Bíróság szabadlábra helyezte, és házi őrizetet rendelt el, szeptemberben azonban ismét elrendelték az előzetest, mert többször megszegte a házi őrizet szabályait.

A Legfelsőbb Bíróság a tervek szerint ezen a héten még egy tárgyalást tart, majd jövő hét csütörtökön, december 12-én ítéletet hirdet.