A főpolgármester szerdán átadta Kertész Imre Nobel-díjas írónak a Budapest díszpolgára címet és az erről szóló oklevelet. A Fővárosi Közgyűlés november 13-án döntött Kertész Imre díszpolgárrá választásáról.

Forrás: MTIKertész Imre Nobel-díjas író szerdán vette át a Budapest Díszpolgára címet Demszky Gábor főpolgármestertől. A díszpolgári cím adományozásáról szóló okirat és aranyérem átadásakor Demszky Gábor elmondta: Kertész Imre egész eddigi életében budapesti polgár, budapesti író volt.

Demszky Gábor a díjátadáson elmondta, hogy Kertész Imre magyar író, mert magyarul írta műveit, zsidó író, amennyiben a zsidóként túlélt holokauszt vált élete legfőbb témájává és európai író, mert szellemileg az európai kultúrából táplálkozik. Kertész Imre emellett budapesti író is, "aki ebben a városban nőtt fel, itt bélyegezték meg, innen hurcolták el budapesti fasiszták, ide tért vissza, a budapesti városházán volt tudósító, majd itt élt évtizedeken át, mellőzötten a budapesti bolsevizmus alatt, itt szabadult fel velünk együtt 1989-ben" - mondta a főpolgármester.

- Én ebben a városban hoztam létre mindazt, amiért díszpolgár lehetek - mondta a Nobel-díjas író, aki a főváros aranykönyvébe ennyit írt: Büszke vagyok! Köszönöm!

A Fővárosi Közgyűlés november 13-án döntött Kertész Imre díszpolgárrá választásáról - az okirat szerint - "a diktatúrában élő ember teljes kiszolgáltatottságát és végső szabadságát rendíthetetlen tárgyilagossággal és tisztánlátással ábrázoló életművéért". A díszpolgári címeket a főváros napján, november 17-én adták át, ám a Nobel-díjas író külföldi elfoglaltsága miatt akkor nem tudta átvenni a kitüntetést.