Újabb nyilatkozatháború tört ki Újhelyi István MSZP-s és Szalai Annamária fideszes médiapolitikusok között. Újhelyi érthetetlennek nevezte a Fidesz magatartását, amiért az leszavazta módosító indítványaikat. Szalai viszont médiaterrorral vádolja az MSZP-t.

Érthetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte az ellenzéki pártoknak a közmédiumok finanszírozásával kapcsolatos magatartását Újhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta: az előzetes egyeztetések során a kormánypártok a legvégsőkig elmentek egy négypárti konszenzus érdekében, míg az ellenzék különösebb válasz nélkül szavazta le kedden a kétharmados támogatást igénylő javaslatokat.

A politikus szerint a kormányzat célja a normatív, költségvetési alkufolyamatoktól független, kiszámítható támogatási rendszer kialakítása volt, amely részükről önkorlátozást jelentő, de demokratikus és az intézmények függetlenségét biztosító megoldás lett volna.

Újhelyi szerint a jelenlegi helyzetben nem biztosított a médiatörvény átfogó módosításához szükséges konszenzus. Hozzátette, hogy a kormányoldal nem fog visszaélni a jogszabály hiányosságaival, ha az ellenzék jelenlegi magatartása lehetővé is tenné azt.

A politikus közölte, ha az ellenzék nem is partner a televízió üzembentartási díjának megszüntetésében, a kormány továbbra is átvállalja ezt a terhet. Megemlítette azt is, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió nagyobb forrásokhoz jut jövőre mint idén, a költségvetés pedig 6,8 milliárd forintos tőkepótlást tartalmaz számukra.

Frakciótársa, Szabó Zoltán arra emlékeztetett, hogy az üzembentartási díj eltörlését eddigi nyilatkozataiban támogatta az ellenzék. Mint mondta, a kormánytöbbség megtalálja a módját annak, hogy a törvényekkel összhangban fenntartsa a közmédiumok és az ORTT működőképességét.

"A Fidesz abaloldali médiaterror újabb merényletéhez nem kíván segédkezet nyújtani" - reagált Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa Újhelyi szavaira. Szerinte a szocialisták törvénytelen helyzetet teremtettek, közvetlen befolyásuk alá gyűrték a közmédiumokat, finanszírozásukat úgy alakították át, hogy kiszolgáltatottá tették azokat a kormánytöbbségnek.

"A Magyar Televízióban a törvénytelenül kinevezett elnök megszüntette a közszolgálatiságot, és az adófizetők zsebéből finanszírozott köztévében horribilis fizetéseket osztogat" - közölte Szalai Annamária. Emlékeztetett: a Medgyessy-kormány azt ígérte, hogy az emberektől átvállalja a televízió üzembentartási díj fizetését. "Ezzel szemben több adóforintot kihúzva zsebükből elherdálja a közpénzeket" - fogalmazott.

Mint mondta, a szocialisták fél év alatt nem tudtak olyan médiatörvény módosítási tervezetet elkészíteni, amely alkalmas lenne arra, hogy a közszolgálati médiumok finanszírozását megoldja. Szerinte a jelenlegi törvénytelen helyzet sérti az alkotmányt, az európai uniós jogszabályokat és veszélyezteti a sajtószabadságot is.