Az összes új EU-tagállam egy-egy szakértője tagja lehet az Európai Unió végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak. Ennek érdekében a legnagyobb jelenlegi tagállamok megelégednek egy biztosi tisztséggel és lesz olyan is, amelynek nem lesz képviselője a testületben. A külügyminiszter közölte: hamarosan megkezdődik több ezer magyar szakember képzése, akik a bizottság brüsszeli apparátusában dolgozhatnak majd.

2004 novemberétől lesz magyar EU-biztos - mondta Kovács László külügyminiszter az [origo]-nak, miután tárgyalt Neil Kinnockkal, az Európai Bizottság alelnökével Budapesten. A 2004-ben csatlakozó országok ugyanis kapnak egy-egy biztosi posztot. Az öt nagy EU-s ország ennek érdekében lemond egy-egy biztosi posztról, így nekik is csak egy tagjuk lesz az Európai Bizottságban.

Az Európai Bizottság az EU végrehajtó szervezete. A brüsszeli központban több mint 15 ezren dolgoznak. Vezetője Romano Prodi, a testületnek jelenleg 20 tagja van, akiket biztosoknak neveznek. Egy-egy biztos önállóan felel szakterületéért, csak jelképes jelentősége van annak, hogy melyik ország küldötte. A bizottság az Európai Parlamentnek felelős.

Örvendetes a haladás a magyar igények elfogadtatása terén, így az Európa Parlament-i helyeket illetően, valamint az agrárkvótákat tekintve - számolt be a külügyminiszter a találkozó után. Egyelőre azonban nincs előrelépés a versenyfejezetben a nagyvállalatoknak nyújtott adókedvezmények eltörlésének kérdésében. Magyarország ugyanis fenntartaná a betelepült multinacionális vállalatoknak adott kedvezményeket, míg az Unió eltöröltetné ezeket. Magyarország továbbá szeretné a csatlakozás utáni átmeneti időszakot rövidebbé szabni - mondta Kovács László, aki szerint az a cél, hogy mindenki nyertesnek érezze magát a csatlakozás után.

Az Európai Bizottság alelnöke tárgyalt Medgyessy Péter miniszterelnökkel, aki a találkozó után az [origo]-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Neil Kinnockot tájékoztatta azokról a kérdésekről, amelykben Magyarország javítani kíván csatlakozási pozícióján. A megbeszélésen az Európai Bizottság apparátusának magyar szakértőkkel történő feltöltéséról is szó volt. Az EU vállalja, hogy az első körben 500, később 3500 szakértőt képez ki az európai végrehajtó hatalomban való részvételre.