Márciusban távozik a vezérkari főnök

Fodor Lajos, a Honvéd Vezérkar főnöke 2003. március 1-jével közös megegyezéssel távozik posztjáról - közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Fodor Lajos elmondta: a jelenleg folyó védelmi felülvizsgálat márciusi befejezése után döntenek utódjáról.

A honvédelmi miniszter hivatalosan is megerősítette azt a lapértesülést, hogy távozik posztjáról Fodor Lajos vezérkari főnök. A hivatalos indoklás szerint közös megegyezéssel távozik Fodor. A Blikk azonban úgy értesült, hogy a vezérkari főnök távozása összefüggésben lehet azzal, hogy nemrég egy rádiónyilatkozatban kritizálta a Honvédelmi Minisztérium vezetését.

Bírálatában utalt rá, hogy a honvédelmi miniszter "nem is érthet fontos kérdésekhez, hiszen nem katona". A megjegyzés elsősorban a Mistral-fiaskóra vonatkozhatott: a francia légvédelmi rakéták legutóbbi lőgyakorlata után Juhász Ferenc - épp Fodor tájékoztatása alapján - egy madárrajt jelölt meg a sikertelenség okaként, ám a vezérkari főnök később már műszaki problémákat gyanított a kudarc mögött.

Juhász csütörtökön azt mondta, hogy a vezérkari főnök már miniszteri kinevezésekor jelezte neki távozási szándékát. Akkor azonban úgy egyeztek meg, hogy addig, amíg tart a védelmi felülvizsgálat a honvédségnél posztján marad Fodor Lajos, majd csak annak végeztével távozik. A védelmi felülvizsgálat várhatóan márciusban zárul le. Utódjáról még nem döntöttek, és az sem ismert, mihez kezd távozása után a vezérezredes.

Fodor Lajos azzal indokolta távozását, hogy 38 éve katona és 2004-ben amúgy is lejárna szolgálati ideje. Mint mondta, szeretné, ha az elkövetkező hosszú távú feladatokkal már másik embert bíznának meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK