A Hírközlési Felügyelet rendőri segítséggel elszállíttatta a Pannon Rádió budapesti stúdiójából az adóberendezést. A rádió kisebbségi tulajdonosa, a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítványt jogosulatlanul sugározta adását, miközben a többségi tulajdonos Gidó Média Kft., a frekvencia jogos használója, új telephelyről adta műsorát.

A rendőrség segítségével csütörtökön megszüntette a Pannon Rádió körül hónapokkal ezelőtt kialakult törvénytelen állapotot a Hírközlési Felügyelet (HíF) Hírközlési Területi Hivatala - adta hírül a szervezet. Franka Tibor, a budapesti Meredek utcából sugárzó rádió szerkesztő-műsorvezetője közölte, hogy "kommandósok szállták meg" az adót, majd rendőri biztosítás mellett elszállították az adóberendezést. Szavai szerint jogtalanságnak tartják a történteket, "amelyhez hasonló Magyarországon 1956 óta nem fordult elő".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékese ugyanakkor közölte: határozat-végrehajtás miatt kért karhatalmi segítséget a Hírközlési Felügyelet a rendőrségtől, de tényleges rendőri intézkedésre nem került sor.

A rádió többségi tulajdonosa, a Gidó Média Kft. április 15-én új telephelyre kért ideiglenes rádióengedélyt. Ezt a Hírközlési Területi Hivatal - miután műszaki kifogást nem talált - a Pannon Rádió műsorának a 99,5 MHz frekvencián történő sugárzásához a Hármashatár-hegyi telephelyre május 18-i érvényességgel megadta. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette a XII. kerületi Meredek utcai telephelyre szóló korábbi engedély. A kisebbségi tulajdonos engedély nélkül, "kalózrádióként" folytatta a műsorsugárzást az eredeti, Meredek utcai helyszínről, így két rádióműsor szólt egyazon csatornán. Ezt a helyzetet végül a jogosult Hármashatár-hegyi adó szüntette meg, az adás kikapcsolásával.

A Gidó Média Kft. július 11-én arról tájékoztatta a hatóságot, hogy a sugárzási feltételek fennállnak, s kérte a rádióengedélyt kizárólagosan az új telephelyre, amit az új adóberendezésre augusztus 16-i hatállyal megkapott. "A kft. elismerte a Bocskai Alapítvány tulajdoni igényét a Meredek utcai adóberendezésre, ennek értelmében az ottani adó kikapcsolása az alapítvány feladata volt" - írják. Mivel ennek az alapítvány nem tett eleget, a Hírközlési Területi Hivatal Budapesti Irodája ez év augusztus 14-én elrendelte a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány által a 1124 Budapest, Meredek utca 27. szám alatt engedély nélkül üzemeltetett rádióadó berendezés kikapcsolását. Kötelezett a határozatot megfellebbezte, ezt azonban a Hírközlési Főfelügyelet, mint másodfokú hatóság elutasította, és az elsőfokú határozatot azonnal végrehajthatóvá nyilvánította.

Az alapítvány kuratóriumi elnökének tájékoztatása szerint a másodfokú határozat ellen a Fővárosi Bíróságon keresetet nyújtottak be, kérve a határozat hatályon kívül helyezését és az azonnali végrehajthatóság felfüggesztését. A kikapcsolási kötelezettséget a kereset benyújtására tekintettel nem hajtották végre.

Miután önkéntesen nem teljesítettek, az elsőfokú hatóság elrendelte az engedély nélküli berendezés beszállítását a hatóság telephelyére, hogy ott lepecsételjék. A kötelezett ezt a határozatot sem hajtotta végre. A HíF tájékoztatása szerint a jogellenes helyzet nem szűnt meg, ugyanakkor a kötelezett nem mutatott hajlandóságot a teljesítésre, sőt a háromszori bírság kivetése sem vezetett eredményre. A bíróság a végrehajtást nem függesztette fel. A hatóság szabálysértési eljárást indított, melynek lehetséges következménye a szabálysértés elkövetési tárgyának lefoglalása - írja a felügyelet.

"Az elsőfokú hatóság az erre vonatkozó jogszabályokat messzemenően figyelembe véve újabb határozatot bocsátott ki, amely már tartalmazta az adó lekapcsolását és pecsételés céljából való elszállítását a rendőrség közreműködésével." A határozatot a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végrehajtották - áll a közleményben. A hírközlési hatóság - a szükséges eljárások lefolytatása és többszöri eredménytelen felszólítás után - csütörtökön helyreállította a törvényes állapotot, így az Országos Rádió és Televízió Testület műsorszolgáltatási engedélye alapján 2000. október 12-e működő Pannon Rádió mostantól ismét zavarmentesen hallgatható.