Titkos iratok Nagy Imréről

Szakértők vizsgálják azokat a feljegyzéseket, amelyek a Nagy Imre-csoportról és családtagjaikról készültek. A dokumentumokat román titkosszolgálati anyagokból válogatták össze, és Nastase román miniszterelnök adta át magyarországi látogatását Medgyessy Péternek - írja a Magyar Hírlap.

A Nagy Imre-csoportról és családtagjaikról készült iratokat adott át Adrian Nastase román miniszterelnök magyarországi látogatásán Medgyessy Péter miniszterelnöknek. A román titkosszolgálati anyagokból összeválogatott dokumentumok titkos feljegyzéseket tartalmaznak a magyarországi jugoszláv nagykövetségen menedékjogot kapott, majd Budapestről Romániába hurcolt és pereik előtt egy ideig Snagovban őrzött Nagy Imre-csoportról és családtagjaikról.

A Magyar Hírlap értesülése szerint már szakértők tanulmányozzák a dossziét. A 80-90 dokumentum nagy részét román titkosrendőrök készítettek. Az iratok kisebb részét Nagy Imre személyes feljegyzései alkotják. Szakértők szerint a dosszié anyagának jelentős része publikálatlan tudományos újdonság. A kormány ígéretet kapott arra, hogy további 1956-57-ben keletkezett magyar vonatkozású iratköteget adnak át a magyar illetékeseknek.

Medgyessy Péter a dokumentumok nyilvánosságra hozatala mellett van. Így látja Nagy Imre lányának férje, Vészi János is. Nagy Erzsébetet eddig nem tájékoztatták, mennyire lehetnek újak apjának most előkerült, kézírásos feljegyzései.