A budapesti hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek pénteken közösen panaszkodtak arra, hogy munkájuk alapvető veszélyben van, mert nem kapnak elég állami támogatást. Ezen a télen hatvan hellyel kevesebb van a hajléktalanszállókon mint tavaly, és további kétszáz férőhely jövője bizonytalan.

A hideg miatt egyre több feladatuk van a hajléktalanokat ellátó szervezeteknek és intézményeknek. A Fővárosi Hajléktalanügyi Konzultatív Tanács Szolgáltatói Oldala (10-ek Tanácsa) és a Hajléktalan Szolgálatok Tagjainak Országos Egyesülete (HAJSZOLT Egyesület) nevű szervezetek közösen jelezték, egyre rosszabb feltételek mellett kell dolgozniuk.

Budapesten az idén hatvan férőhellyel van kevesebb a hajléktalanszállókon, mint tavaly. Száz hely fenntarthatósága pedig kétséges. További száz férőhely sorsa ki van szolgáltatva a mindenkori pályázatok sikerének. A hajléktalanokkal foglalkozók szerint a férőhelyeket nem leépíteni kellene, hanem új, speciális intézményeket kellene építeni: jelenleg nincs párok vagy eltérő képességű személyek befogadására alkalmas menedékhely Budapesten.

A szervezetek szerint 700 000 forint állami támogatásra lenne szükség évente minden hajléktalan után. Most kevesebb mint 400 000 forintot biztosít az állam. A hajléktalanokat segítő civil szervezetek dolgozói pedig azért panaszkodnak, mert nem kapták meg azt a fizetésemelést, amit a hasonló területen dolgozó, de közalkalmazotti státuszban lévők megkaptak.