Neue Zürcher Zeitung: egyre magabiztosabb az MSZP és Medgyessy

A Neue Zürcher Zeitung című független svájci lap 'A magyar szocialisták növekvő magabiztossága címmel', 'Az erőviszonyok jelentős eltolódása' alcímmel közölt írásában kiemelte, hogy míg az áprilisi választások igen szoros végeredményt hoztak, addig az októberi önkormányzati választások után a baloldali pártok győzelme stabil, ami négy évig tartó kormányzati periódust jelent.

Az újság tudósítója, Andreas Oplatka szerint ez figyelemre méltó annak fényében, hogy az áprilisi választások igen szoros végeredményt hoztak, s a választások nyomán úgy tűnt, hogy az MSZP-SZDSZ kormánnyal határozott, és kényelmetlenül erős ellenzék áll szemben. A cikk kitért a miniszterelnök múltja körül kialakult botrányra is, amikor a kisebb koalíciós partner egy pillanatra elhatárolódni látszott a kormányfőtől.

A cikk szerint mostanra a helyzet jelentősen megváltozott. Az októberi önkormányzati választások a baloldali pártok győzelmét hozták, és a szocialisták legalább négy évig tartó kormányzati periódusra rendezkednek be. Medgyessy pedig, akit a választási harcban alábecsültek, s akit sok szocialista is csak kisegítő megoldásnak tartott, fokozatosan önállósodik és élvezi a hatalomgyakorlást.

A szocialisták növekvő magabiztosságának tudja be Oplatka azt is, hogy az MSZP a 2004-es uniós csatlakozás utáni előre hozott választások gondolatával játszik. Ezzel három célt lehetne elérni: a párt megszerezné az abszolút többséget, nem lenne ráutalva a kisebb koalíciós partnerre, illetve megszabadulna a ma nagyon szűk parlamenti többségtől.

A jobboldal elbizonytalanodott

A szocialistákról alkotott kép hirtelen javulásának oka csak részben keresendő a bőségesen, és az államháztartás terhére osztogatott választási ajándékokban. A megerősödésben valószínűleg nagyobb szerepet játszik a jobboldal mély elbizonytalanodása - írta Oplatka.

A cikk kiemelte, hogy Orbán gyakorlatilag hónapok óta hiányzik a politikai front élvonalából, politikai húzóereje nem érvényesül. A választások után meghirdetett szándék, hogy az egész országban alakuló polgári körökkel széles, az egész jobboldalt átfogó uniópártot teremtenek, csakis bizonytalanságot hozott. A szerző kitért arra is, hogy a sokáig a Fidesztől függő MDF egyre önállósul, elnöke, Dávid Ibolya nincs jó véleménnyel az uniópárton belüli önfeladásról.

Oplatka kitért arra is, hogy a szocialisták számára a jelek szerint most mindenekelőtt a revans ideje jött el. Az utóbbi hónapokban ugyanazt teszik, amelyeket négy éven át az Orbán-kormány szemére vetettek, azon vannak, hogy saját bizalmi embereikkel töltsenek be minél több helyet a közigazgatásban és az államtól függő vállalatoknál.