Kirabolták a Van Gogh Múzeumot

Szombatra virradó éjjel két értékes képet loptak el az amszterdami Van Gogh Múzeumból. A műveket egy emeleti kiállítóteremből vitték el, értékük több tízmillió dollár.

Ellopták

Amszterdam belvárosából, a szigorúan őrzött Van Gogh Múzeumból két értékes képet loptak el szombatra virradó éjszaka, írja a BBC. A világ legnagyobb Van Gogh gyűjteményének helyt adó épületet éjjel-nappal őrzik, kamerák és riasztóberendezések bonyolult rendszere hivatott távol tartani a betörőket. Ennek ellenére a szombati nyitáskor két képpel kevesebb volt a múzeumban, mint a pénteki záráskor.

A két eltűnt alkotás egyike a "Kilátás a tengerre Scheveningenben" című, a másik pedig "A gyülekezet elhagyja a református templomot Neuenben" címet viseli. Midnkettő Van Gogh korai korszakából származik, az első 1882-ben, a második pedig 1884-ben készült. Értékük felbecsülhetetlen, hiszen ritkán adnak-vesznek Van Gogh képeket. Amikor az utóbbi időben mégis gazdát cserélt néhány kép, minden esetben több tízmillió dollár volt az alkotások ára.

A rendőrség keresi

A rendőrség egyelőre nem gyanúsít senkit. Szombat délelőtt lezárták és körbevették a múzeumot, de azóta újra kinyitott az intézmény. A nyomok között egy betört ablakot, egy kötelet és egy négy és fél méter magas létrát vizsgálnak a rendőrök. A betört ablak az első emeleten van, feltehetően itt jöttek be az épületbe a rablók. A riasztórendszernek elvileg működnie kellett volna, a rendőrség reggelre hibátlannak találta a szerkezetet. A biztonsági kamerák felvételeit még vizsgálják, a holland nyomozók azt remélik, hogy komoly segítséget jelentenek majd a nyomozásban.   

Egy hét alatt ez volt a második nagy múzeumrablás Hollandiában. Korábban egy hágai múzeumból egy értékes gyémánt tűnt el.