30 év börtön 11 vádlottnak félmilliárdos csalásért

Hűtlen kezelés és csalás miatt összesen 30 év börtönt osztott ki 11 vádlottra a Legfelsőbb Bíróság hétfőn. A vádlottak fiktív hitelgaranciákkal és hamis igazolásokkal vettek fel nagy összegű kölcsönöket észak-magyarországi bankfiókoktól. Az ügyletek során egymás között adtak-vettek autókat, kastélyokat, üzemeket, bárokat és cégeket.

Félmilliárd forint kárt okozó visszaélések, hűtlen kezelés, csalás ügyében hirdetett jogerős döntést a Legfelsőbb Bíróság hétfőn Budapesten; összesen 30 év - jórészt letöltendő - börtönre ítéltek a 19 vádlott közül 11-et.

A nyolc-tíz évvel ezelőtti, főként észak-magyarországi cselekmények sértettjei bankok, amelyektől a vádlottak fiktív hitelgaranciák, valótlan tartalmú igazolások segítségével kölcsönöket vettek fel, de egy részüket nem fizették vissza. Többek között a Budapest Bank Rt. miskolci, az OTP Komárom-Esztergom megyei, a Reál Bank egri és a Mezőbank mátészalkai igazgatóságán szereztek hiteleket a vádlottak.

Az ügyletek során nagy értékű ingatlanok, szállodák, panziók, drága autók, majorok, helikopter összeszerelő üzemek, repülőterek, kúriák, kastélyok, gyümölcs-feldolgozó üzemek, bárok, éttermek, kft.-k és bt.-k cseréltek gazdát, többségében a vádlottak között.

Egyedül Dávid Csaba elsőrendű vádlott több százmillió forint hitelt vett fel a Budapest Banktól - jórészt fiktív garanciával - különböző vállalkozók és társaságaik segítségével.

Az LB jórészt enyhítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét, így kapott a hétfőn kihirdetett másodfokú, jogerős döntéssel Dávid Csaba hat és fél év börtönt, a másodrendű négy és fél, a harmadrendű négy évet, további két vádlott pedig két év tíz hónapot kapott.