Negyven évet kapott sorozatgyilkosságért

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték Nemeskéri Gusztávot négy ember megölése miatt. A nem jogerős ítélet szerint legkorábban 40 év múlva szabadulhat a most 40 éves férfi, aki végzett egy postással, egy díjbeszedővel, egy ismerősével és féltestvérével.

Nemeskéri Gusztávot a Fővárosi Bíróság bűnösnek találta több ember ellen, részben nyereségvágyból elkövetett emberölésben. Az ítélet szerint mind a négy áldozattal puskájával végzett. Legkorábban 40 év után helyezhető feltételesen szabadlábra.

A férfi első áldozata 1996 februárjában egy argentin kutyatenyésztő volt, akivel korábban, egy kutyakiállításon ismerkedett meg. Az argentin éppen Nemeskérit látogatta meg Magyarországon. A találkozó során azonban összevesztek és a vita végén a vádlott lakásában egy puskával hátulról tarkón lőtte vendégét. A nála lévő hatezer dollárt elvette, a holttestet pedig elásta a kertben.

Következő áldozata egy díjbeszedő volt közel fél év múlva, akit háromszor fejbelőtt. A díjbeszedő ugyanis megzsarolta, hogy feljelenti áramlopásért, ha nem fizet neki százezer forintot. Az áldozatnál lévő 121 ezer forintot elvette, a tetemet pedig elásta a kertben.

1997. decemberében Nemeskéri Gusztáv az ítélet szerint megölt egy postai kézbesítőt, elvette a nála lévő 700 ezer forintot, a holttestet pedig a csömöri horgásztónál elrejtette. Végül 1999 áprilisában egy pénzügyi vita közben lakásában fejbe lőtte féltestvérét,majd saját pincéjéban ásta el a holttestet.

A férfi véletlenül bukott le, amikor tanúként hallgatta ki a rendőrség. Ugyanis az ügyeket nem gyilkosságként, hanem eltűnésként kezelték, és a férfi nem tudta, hogy melyik eltűnési ügyben kérdezik, véletlenül elszólta magát egy kihallgatáson.

Az ügyész súlyosbításért, a vádlott pedig részben felmentésért fellebbezett. Nemeskéri ugyanis tagadta a sorozatgyilkosság vádját, csak féltestvére megölését ismerte el. A többi esetről azt állította, hogy féltestévre volt a gyilkos, őt csak bűnrészesként terheli felelősség. A vádlott és védője ezért három esetben felmentést kért. A Fővárosi Bíróság ítélete nem jogerős, az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK