A dél-csendes-óceáni szigetvilágban jegyzett társaságé az a kft., amely az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállítás belépőjéhez adott ajándék karórákat behozta az országba - derül ki az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartásából. Alapításakor a Millenáris Rt. is egy off-shore cég tulajdonában állt.

Nem tudni, milyen tulajdonos áll a Globe Trotters Import and Export Limited nevű off-shore cég mögött, amelyet Vanuatu állam fővárosába, Port Vilába jegyeztek be. A bejegyzést bonyolító magyar ügyvéd nem nyilatkozott a Magyar Hírlapnak. A dél-csendes-óceáni szigetvilágban bejegyzett társaságé a Globe Trotters Kft., amely az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállítás belépőjéhez adott ajándék karórákat behozta az országba. A Millenáris Rt.-nek alapításakor szintén egy off-shore cég, a Titanium Investments Inc. és a szolnoki Axon érdekeltségében álló Közgép Rt. volt a tulajdonosa.

Az importcég a jelek szerint a szóróajándék behozatalára jött létre: a Globe Trotters Kft.-t tavaly november 21-én jegyezték be a cégbíróságon. (Az 500 ezer karórát két részletben rendelték meg: szeptemberben és decemberben.) A társaság ügyvezetője, Cs. Szilvia bűnsegédként gyanúsítottja a Millenárissal kapcsolatos eljárásnak. A lakásán kapott információ szerint jelenleg - összefüggésben az ellene indított büntetőeljárással - kórházi kezelés alatt áll. A Magyar Hírlap értesülése szerint az ügyvezetőnő szerény javadalmazásért került a társaságba, úgy, hogy munkát keresett. A jogi felelősséget egyedüliként viselő gyanúsított egyben tulajdonrészt is szerzett a polinéziai szigetre bejegyzett cég mellett. Az importőr az órákat annak hatodáért szerezte be, mint amennyiért azokat a Millenáris Rt. a közpénzekből fizetett Millenáris Kht.-nak eladta.