Hárommillión múlhat a pécsi hajléktalanok sorsa

Minisztériumi támogatás hiányában még a hajléktalanok utcai ellátásának megoldására - meleg étel, ital és pokróc biztosítására - sem lesz képes a pécsi Támasz Alapítvány. Az alapítvány - amely Pécsett egyedül végzi az otthontalanok ellátását - hárommillió forintot kért a szociális minisztériumtól, pályázatát azonban elutasították. A tárca ígéri, külön támogatást ad a szervezetnek, azt azonban nem tudni, hogy az alapítvány mikor jut hozzá ehhez a pénzhez.

Pécsen egyetlen szervezet, a Támasz Alapítvány végzi a hajléktalanok ellátásával kapcsolatos feladatokat. A munkát az önkormányzattal kötött szerződés alapján végzi a szervezet, amely évi 21 millió forintot kap a várostól. Az alapítvány elnöke, Fonai László az [origo]-nak elmondta, ez a pénz nem elegendő ahhoz, hogy a téli hónapok idején is elláthassák a hajléktalanokat. Az alapítványnál nyilvántartott közel 3000 otthontalan számára nincs elég szálláshely, így a szervezet munkatársai az utcán próbálnak segítséget nyújtani: pokrócot, meleg ételt, italt juttatnak nekik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az alapítvány idén is pályázott a szociális minisztériumhoz, hogy támogatást kapjon a téli hónapokra. Fonai László elmondta, hárommillió forintot kértek az utcai ellátásra, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium azonban nem adta meg a támogatást. A Támasz elnöke közölte, hivatalos értesítést nem kaptak az elutasításról, csupán informális úton tájékoztatták őket a szeptemberi pályázat eredményéről.

Fonai elmondta, a minisztérium támogatása nélkül nem fognak tudni segíteni az utcán rekedt hajléktalanokon. Nem lesz pénzük arra, hogy pokrócokat, meleg ételt és teát adjanak az otthontalanoknak. Támogatás nélkül nem tudnak alkalmazni olyan embereket sem, akik az utcán felkeresnék, és ellátnák a hajléktalanokat.

Az alapítvány elnöke hozzátette, miután megtudták, hogy nem kapnak támogatást a szociális tárcától, több helyi civil szervezettel - köztük a Máltai Szeretetszolgálattal - együttműködési tárgyalásokat kezdtek, és a napokban a pécsi önkormányzat szociális bizottsága is foglalkozni fog az ügyükkel. Emellett a minisztérium is jelezte az alapítvány vezetőinek, hajlanak arra, hogy támogatást adjanak a szervezetnek. Fonai szerint is vannak biztató jelek, a problémájuk azonban továbbra is az, hogy a tél már elkezdődött, és a hárommillió forintos támogatás nélkül nem tudnak segítséget nyújtani a hideg időjárás miatt veszélybe került hajléktalanoknak.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium hajléktalanügyi szakreferense, Ghyczy Gellért az [origo]-nak elmondta, azért nem kapott támogatást a Támasz Alapítvány, mert rossz pályázatot nyújtott be. Ghyczy szerint a pályázatból nem derültek ki az alapítvány programjának részletei, azaz hogy mire fordítanák a pénzt.

A szakreferens közölte, ismeri a Támasz Alapítványt, és hatékonyan működő szervezetnek tartja. Ghyczy hozzátette, azt is tudja, hogy Pécs önkormányzata a többi hasonló városhoz képest nagyobb összeget biztosít a hajléktalanok ellátására. A szakreferens szerint ettől függetlenül az önkormányzatnak forrást kellene biztosítania az otthontalanok ellátása szempontjából nehezebb téli időszakra is. Ghyczy hozzátette, általános probléma, hogy a települések a minisztériumtól várják azt, hogy pénzt adjon ezekre a hónapokra.

A tárca meg fogja találni a módját annak, hogy a sikertelen pályázat ellenére is támogassa a Támasz Alapítványt - közölte a referens. Az [origo] kérdésére hozzátette: "a minisztérium malmai lassan őrölnek", ezért még nem tudja megmondani, hogy az alapítvány mikor fogja megkapni a támogatást.