Le kell cserélni a mentőautók felét

2004-ig a most futó mentőautók közel fele, négyszáz kocsi eléri a 10 éves kort, vagyis az érvényben lévő rendelet szerint nem üzemelhetnek tovább. Jövőre csak 60 új kocsira jut pénz, és néhány mentőautó szavatosságát 15 évre hosszabbítják. Ezeket azonban csak betegszállításra lehet majd használni.

Az eseti illetve rohamkocsik közül 130 éri el 2004-ben a tíz éves kort, ami után le kell selejtezni őket. Ezek közül jövőre hatvanat tudnak pótolni, a többi autó fokozatos lecseréléséről még egyeztetünk a minisztériummal - mondta az [origo]-nak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az egyszerű mentőautók közül is több száznak jár le a szavatossága, ezeknek a cseréjére most nincs lehetőség, ezért az élettartamukat 15 évre hosszabbították, de már csak betegszállításra lehet használni őket. Vidéken azonban sok esetben ezek a kocsik jártak ki balesetekhez is, ezt mostantól másként kell megoldani, biztosítani kell, hogy a közelben legyen rohamkocsi is.

A mentőállomások száma nő, de új mentőautók alig érkeznek, idén összesen 25 új rohamkocsit kapott az Országos Mentőszolgálat. Az egyszerű mentőkocsik - orvosi műszerek nélkül - 7 millió forintba kerülnek, az eseti illetve rohamkocsik ára 13-14 millió forint körül van, az orvosi műszerekkel együtt pedig 20 millió forint fölé emelkedik az áruk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK